Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Volatilisen alakult a május a tengerentúlon

Az amerikai tőzsdék zárva tartottak hétfőn, az ünnepi hosszúhétvégét követően negatív tartományban zárták a tegnapi kereskedési napot a vezető amerikai tőzsdeindexek, ezzel egy kifejezetten volatilis hónapot zártak le a tengerentúli tőzsdeindexek. A májust leginkább a bizonytalanság, a hó eleji kamatemelés, az inflációs és a recessziós félelmek jellemezték, az S&P 500 is a medvepiac határán táncolt.

Nagy volt a volatilitás májusban az amerikai börzéken (www.shutterstock.com)

Minimális pluszban zárta a hónapot a Dow Jones és az S&P 500 is

A Dow Jones Ipari Átlag kedden már a tőzsdenyitást követően negatív tartományba fordult, mélypontján több mint 1.3 százalékos mínuszban is járt a Dow Jones. A blue-chip index végül 222.84 pontos, 0.67 százalékos csökkenést követően 32 990.12 ponton zárta május utolsó kereskedési napját. A május 2-31 közötti időszakban enyhe 0.04 százalékos emelkedést mutatott fel a tőzsdeindex. Május 20-ai 30 635 pontos lokális mélypontjához képest azonban 7.70 százalékkal magasabban zárta a hónapot az index. A múlt hetet 6.2 százalékos pluszban zárta a Dow Jones, ezzel megszakadt a sorozatban nyolcadik hete tartó veszteségszéria. 1932 óta nem esett ennyi héten keresztül folyamatosan a Dow Jones Ipari Átlag. Az év egészére nézve továbbra is rossz passzban van a blue-chip index, idén jelenleg 9.21 százalékos mínuszban áll.

Az S&P 500 a medvepiac küszöbén táncolt májusban, azonban egyelőre sikeresen elkerülte a medvepiacba bukást. Az S&P 500 26.09 pontos, 0.63 százalékos esést követően 4 132.15 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A múlt héten a Dow Joneshoz hasonlóan látványosan felpattant az S&P 500 és 6.6 százalékos emelkedést követően a legerősebb hetét zárta egészen 2020 márciusa óta, a múlt heti jó teljesítménynek köszönhetően megszakadt a 7 hete tartó sorozatos gyengélkedése. A májust 0.01 százalékos pluszban zárta a benchmark index, idén 13.30 százalékos mínuszban van az S&P 500.

A Nasdaq Composite Index mínuszban zárta a hónapot

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben májusban, tegnap azonban kisebb veszteségeket szenvedett el a tech fajsúlyos index, mint a Dow Jones és az S&P 500. A Nasdaq Composite Index 49.74 pontos, 0.41 százalékos visszahúzódást követően 12 081.39 ponton zárta a keddi kereskedési napot. A múlt héten a Nasdaq Composite Index is látványos hozamokat tudott felmutatni, 6.6 százalékos pluszba fordult. Az éveken át tartó felülteljesítést követően idén különösen nagy eladói nyomás helyeződött a technológiai szektorra, a májust 2.1 százalékos mínuszban zárta az index, idén súlyos, 22.78 százalékos mínuszban van a Nasdaq Composite Index.

A múlt héten látott felpattanás némi optimizmusra adhat okot a június kapcsán, azonban továbbra is számos olyan gazdasági tényezővel kell számolnia a befektetőknek, mint a magas infláció, vagy az orosz-ukrán konfliktus.