Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nehéz hét után a BÉT

Az elmúlt időszakban megfigyelhető globális piaci gyengélkedés magyar piacot is elérte, kifejezetten nehéz heten van túl a magyar tőzsde. A Prémium kategóriában jegyzett részvények túlnyomó többsége negatív tartományban zárta az elmúlt kereskedési hetet. A múlt héten az OTP Bank teljesített a leggyengébben, a magyar bankpapír a különadók bevezetésének hírére 13.87 százalékos mínuszban zárta a múlt hetet.

A BUX index 1.5 százalékos csökkenést követően 38 644.57 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX múlt heti hozama -7.50 százalékon alakult. A magyar tőzsdeindex az elmúlt időszakban látott gyengélkedést követően újra súlyos, 23.81 százalékos mínuszban áll. A BUMIX index enyhe 0.02 százalékos pluszban zárta a múlt hét utolsó kereskedési napját, a hét során viszont 2.47 százalékkal csökkent az index értéke. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 8.96 százalékos mínuszban van.

A hétfőt az európai börzék és a magyar tőzsde is pluszban nyitotta, az amerikai tőzsdék zárva tartanak ma. A nyitást követően a blue-chip részvények is pozitív tartományba fordultak. A befektetőknek megnyugvást jelentene, ha az elkövetkező napokban jól teljesítene a magyar börze, a múlt héten a Prémium kategóriában jegyzett 21 darab részvény közül 17 gyengélkedett, mindössze 4 részvény tudott emelkedést felmutatni. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

www.shutterstock.com

Ezek a részvények teljesítettek gyengén a múlt hét során:

Különösen gyengén teljesített, 5 százaléknál nagyobb mértékű, súlyos mínuszban zárta az elmúlt kereskedési hetet az Alteo Energiaszolgáltató (-5.02%), a MOL (-5.19%), a CIG Pannónia Életbiztosító (-5.69%), a Magyar Telekom (-8.80%), és az OTP Bank (-13.69%).

Mérsékeltebb, ám még mindig nagy mértékű mínuszban zárta a hetet a Duna House (-3.77%), a Masterplast (-3.86%) és a Waberer’s (-4.15%). A 2 százalékos mínuszban zárók táborát erősítette a PannErgy (-2.03%), a Richter (-2.54%), a 4iG (-2.55%), az AutoWallis (-2.58%) és a Rába (-2.97%).

A többi részvényhez viszonyítva alacsonyabb mértékű mínuszban zárt az Opus Global (-0.95%), a Graphisoft (-1.13%), az ANY Biztonsági Nyomda (-1.23%) és a Takarék Jelzálogbank (-1.79%).

Kevés részvény tudott emelkedést felmutatni

Az Appeninn Vagyonkezelő 0.47 százalékos pluszban zárta a múlt hetet, az Akko Invest árfolyamában 0.70 százalékos erősödést láthattunk. A Zwack és a Budapesti Ingatlan különösen jó hetet tudhat maga mögött, a magyar szeszesitalgyártó 2.35 százalékos pluszba fordult, míg a Budapesti Ingatlan részvényeinek értéke 4.20 százalékkal nőtt meg az elmúlt 5 kereskedési nap során.

Így állnak a blue-chip részvények 2022-ben:

Kifejezetten gyengén teljesített a múlt hét során mind a négy blue-chip részvény. A múlt héten bejelentett szektorális különadók az energiaszektort és a bankszektort érintik a leginkább. A hír természetesen negatív hatással volt a MOL és az OTP árfolyamára is.

A MOL árfolyamában 5.19 százalékos visszaesést láthattunk a múlt hét során. A multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényeit több mint 20 százalékos pluszban is jegyezték idén, jelenleg azonban a közelmúltban látott gyengélkedéseket követően már csak 1.6 százalékos pluszban van a MOL.

A Magyar Telekom 8.80 százalékos csökkenést mutatott fel az elmúlt 5 kereskedési nap során, 2022-ben a részvény 9.4 százalékos mínuszban van.

Kifejezetten gyengén teljesített az OTP Bank, a magyar bankpapír árfolyamában 13.87 százalékos visszaesést figyelhettünk meg. Az OTP Bank szinte megállíthatatlanul esik, nagyon súlyos 48.6 százalékos mínuszban van idén a magyar bankpapír. 2021 november 5-én még 19 590 forintos árfolyam mellett tört mindenkori csúcsra az árfolyam, a pénteki 8530 forintos záróárfolyam több mint 56 százalékkal ezen szint alatt van.

Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában mérsékeltebb, 2.54 százalékos csökkenést láthattunk a múlt héten. A Richter az OTP-hez hasonlóan különösen gyengén kezdte az évet, április óta azonban némileg emelkedésnek indult az árfolyam, de 2022-ben továbbra is 16.3 százalékos mínuszban van a papír.