2024 október 05

Egyre közelebb az energiaválság – egekben az árak

Az Energia Világtanácsa figyelmeztetett, hogy a világ a történelem első globális energiasokkját éli át, amely radikális átalakításokat fog eredményezni az energiafogyasztásban. „Ha a világ több részén is megnézzük a finomított termékek árát, akkor sokaknak megfizethetetlenné váltak. Nagy pánik van a fogyasztók között,” fejtette ki aggodalmát Angela Wilkinson.

A megélhetés a világ leggazdagabb nemzeteinek is fő kérdésévé vált. Az Egyesült Királyságban milliókat érintett az energiaszegénység a földgáz árának inflációja miatt, hiszen ez az energiaszámlák felfelé történő elmozdulását eredményezte.

(www.shutterstock.com)

Az Európai Unió is hatalmas küzdelmet vív, hogy megfizethető legyen az energia, hiszen az Oroszországot érő szankciók emelik az energiaszámlákat. A pánik egyre nagyobb, hiszen Európa teljes leválást tervez az orosz gázcsapokról. Egyes országok ezt ellenzik, hiszen nagymértékben függnek az oroszoktól, és a terv további emelkedést okozna az árakban. Az Egyesült Államokban a benzin és a gázolaj ára szinte minden idők legmagasabb szintjén jár, miközben a jogalkotók próbálják megállítani ezt a tendenciát. Mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban az infláció négy évtizede a legmagasabb, és nem sokkal jobb a helyzet az EU-ban sem. „A legnagyobb kihívást a megfizethetőség és az igazságosság jelenti majd, melynek eléréséhez politikai innovációra és a nemzetközi együttműködés új megközelítésére is szükség lesz,” tette hozzá Wilkinson.

Sokáig Kína tartotta kontrol alatt az üzemanyag árakat

A Kína hatalmas gazdasági növekedése és minimális olaj- és gázkészletei közötti hatalmas eltérése miatt az világ legnagyobb olajimportőrévé vált. Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint még 2017-ben vette át a vezető pozíciót az Egyesült Államoktól. A hatalmas mennyiségre azért volt szükség, hogy a növekedésre éhes gazdaságot táplálni tudja. A 2020-ban kiteljesedett koronavírus azonban károsította ezt a fejlődést. Nagy hatással volt a történtekre az, hogy Kína a zéró-covid stratégiát alkalmazta a vírus mihamarabbi megfékezésére. Ezen időszakban semmilyen enyhítést nem volt várható, azonban decemberben finomítottak a stratégián, amelyet „dynamic clearing” néven vezettek be. Ez nagyobb rugalmasságot biztosított a helyi önkormányzatoknak a korlátozások bevezetésében. Ezzel lehetővé téve az esetek napi esetek növekedésének alacsony szinten tartását, így enyhítve az általános szigorítások súlyát. Bár a szigor és az agresszív megközelítés fennmaradt, Kínában több mint 184 000 embert orvosi megfigyelés alá helyeztek a márciusi újabb hullám kezdetén.

(www.shutterstock.com)

Ami Sanghajban történt, elrettentő példaként szolgál Kínában

Sanghaj és más városok lezárása volt eddig a szigor csúcsa. Több tízmillió ember került felügyelet alá, és korlátozták mozgásukat. Ezen a ponton az OPEC hivatalosan is kiemelte a kínai covid-tényező globális nyersolajárakra gyakorolt bearish hatását az egyik jelentésében. Ebben a jelentésben olvashatjuk, hogy 2022-re napi 480 000 hordóval csökkentette globális olajkeresleti előrejelzését. Nem sokkal utána az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége is csökkentette 260 000 hordóval a 2022-es előrejelzéseiket. Az olajárak már ekkor is 110 dollár felett járt. A lehetséges európai olajembargó miatt az IEA figyelmeztetett, hogy a magas árak komoly veszélyt jelentenek a globális gazdasági kilátásokra. Ami azonban továbbra is korlát alatt tartotta az emelkedést az Kína keresletének csökkenése volt. Az elemzők szerint a lezárások miatt napi 1 millió hordós keresletkieséssel lehetett számolni.

(www.shutterstock.com)

Sanghaj lassan kiléphet a lezárás alól, azonban Kína gazdasága továbbra is gyengélkedik

Igaz, hogy Kína gyorsan és erősen visszapattant a korábbi nagyobb hullámokból, de most nehezebb helyzetben lesz, mint eddig. Két évvel ezelőtt Kína a nagyon erős külső keresletnek, a korlátozott kereskedelmi versenynek, valamint az ingatlan boom-nak köszönhetően tudott felállni olyan gyorsan. Most az elemzők azonban egy sokkal lassabb felépülésre számítanak. Bár a monetáris politika továbbra is a lazításra fókuszál, a mobilitási korlátozások, a fogyasztói bizalom mind visszafogják a fejlődési lehetőségeket. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz, ha a gazdaság felébred. A keresletbeli növekedés mennyire fogja kilőni az árakat, ez milyen hatással lesz az inflációra, illetve mennyi egyént fog ellehetetleníteni az utazástól.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/BRENT/fOZCdQdx-Brent-prices-broke-the-115-level/”
options= ‘fOZCdQdx’]

A hétvége felé a nyersolaj árak újra erőre kaptak, és már a 115 dolláros szinteken járnak, ezzel két hónapos magasságokat értek el. A két referenciaérték nagyon közel került értékben egymáshoz, hiszen a WTI nagyobb ütemben tudott gyarapodni. A pénteki kereskedést 1 százalékos pluszban zárták.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock