Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szárnyalt a Tesla a bearish minta ellenére

A Tesla árfolyamában tegnap megjelenő halálkereszt nem okozott nagy riadalmat a befektetők körében, sőt mi több a Tesla látványosan felpattant a tegnapi kereskedési nap során.

A death cross, azaz halálkereszt minta akkor alakul ki, amikor az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezi a 200 napos mozgóátlagot. Általánosságban a pattern egy kifejezetten bearish minta, sokszor a rövidebb ideig tartó emelkedő trend végét, és ezzel egyidejűleg egy hosszabb ideig tartó csökkenő tendencia kezdőpontját jelzi. Historikus adatok alapján a Tesla számára azonban lehet, hogy nem jelent olyan nagy fenyegetést a halálkereszt megjelenése. Az elmúlt 10 év alatt átlagosan évi egyszer megjelent a minta a Tesla árfolyamában.

Szárnyalt a Tesla a bearish minta ellenére

A Tesla 7.43 százalékos rallyt követően 707.73 dolláron zárta a csütörtöki kereskedési napot, ezzel az EV gyártó részvényeinek értéke az elmúlt 2 kereskedési nap során 12.7 százalékkal nőtt meg. Kedden még 11 hónapos mélyponton, 628.16 dolláron zárt a részvény, ekkor a 2021 november 4-ei rekordmagas záróárához képest 49.9 százalékos mínuszban állt a papír.

Az elektromos autógyártóra kifejezetten negatív hatást gyakorolt a kínai koronavírus helyzet miatt előálló ellátási lánccal kapcsolatos problémák sorozata, valamint Elon Musk és a Twitter ügylet kapcsán felmerült aggályok is negatívan érintették a Tesla árfolyamát.

Az elmúlt időszakban látott eladási hullám kellően tartós volt ahhoz, hogy az 50 napos mozgóátlag 911.89 dollárra húzódjon vissza, s ezzel felülről áttörje a jelenleg 912.58 dolláron álló 200 napos mozgóátlagát.

Utoljára 2021 július 9-én jelent meg a halálkereszt minta a Tesla árfolyamában, közel 7 héttel később, hogy a részvény elérte a lokális mélypontját. Aznap 656.95 dolláron zárt a részvény, ezen szinthez képest jelenleg 7.7 százalékkal magasabban jegyzik a Teslát.

FACTSET,MARKETWATCH

A csütörtöki volt a tizedik alkalom az elmúlt 10 év alatt, hogy halálkereszt alakzat jelent meg a Tesla árfolyamában, ezen periódus alatt közel 119-szorosára nőtt a részvény árfolyama. Az Apple árfolyamában 3 halálkereszt jelent meg az elmúlt 10 év alatt, az árfolyam a hétszeresére nőtt. Vajon most is hasonló forgatókönyv játszódhat le az EV gyártás úttörőjének árfolyamában?

Borítókép forrása: www.shutterstock.com