2024 április 30

Von der Leyen bízik benne, hogy hamarosan megállapodás születhet az olajembargóról

Az EU 27 tagállama már hetek óta elakadt az Oroszországgal szembeni olajembargó kérdésében, mivel olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és Csehország blokkolják az intézkedést. Az EU által bevezetett szankciók végrehajtásához az összes tagállam jóváhagyására van szükség. „Remélem, hogy napokról van szó. Tehát amit vizsgálunk, az egy vagy két olyan tagállam, amely tengerparttal nem rendelkezik, tehát nem juthat olajhoz a tengeren keresztül, és alternatívákra van szükségük a csővezetékek és a finomítók terén, és ott próbálunk megoldásokat találni” – mondta von der Leyen a Világgazdasági Fórumon. „Nagyon keményen dolgozunk az olajembargón” – tette hozzá.

Az energiabiztonság témája egy ideje már sok európai politikust foglalkoztat, de még nagyobb figyelmet kapott azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A Világgazdasági Fórum fő színpadán kedden von der Leyen úgy fogalmazott, hogy nem kétséges, hogy „tanúi vagyunk annak, ahogy Oroszország fegyverré teszi az energiaellátását”. A Kreml azt követelte, hogy a „barátságtalan nemzetek”, például az uniós országok rubelben fizessenek az orosz gázért. Lengyelország és Bulgária – két uniós ország – esetében az év elején leállították az orosz gázszállításokat, miután nem voltak hajlandóak az orosz valutával fizetni az áruért.

Orosz vagyon lefoglalása

Az elmúlt napokban szóba került az orosz vagyon lefoglalása az ukrajnai újjáépítési erőfeszítések finanszírozására. Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell egyike azoknak, akik egyre többen szeretnék a befagyasztott orosz tartalékokat erre a célra felhasználni. Von der Leyen pedig azt mondta, hogy az EU jogi csapata már dolgozik az ügyön. „Az egész világon az az érzés uralkodik, hogy Oroszországnak is részt kell vennie az újjáépítési erőfeszítésekben, és most jogi utakat és eszközöket keresünk, hogy részben lefoglaljuk az oligarchák vagyonát, attól függően, hogy milyen szerepet játszottak, vagy az orosz kormányét.” – mondta. „Mint mondtam, ez nem triviális, de ha az egész világ kiáll Ukrajna támogatására, a hamvaiból való feltámadásra, akkor Oroszországnak is ki kell vennie a részét” – mondta.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/24/von-der-leyen-hopes-deal-for-a-russian-oil-embargo-will-be-reached-in-days-.html