Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Rekordmagasról csökken a fogyasztók inflációs kilátása

A 2013 júniusáig visszanyúló adatok szerint a következő egy évre vonatkozó inflációs várakozások mediánja 6,3%-ra csökkent, ami 0,3 százalékpontos csökkenés a márciusi rekordmagas szinthez képest. Hároméves alapon a várakozások 0,2 százalékponttal 3,9%-ra emelkedtek, ami önmagában 0,3 százalékponttal marad el a rekordtól. Az adatok szerint a 12 havi infláció márciusban 8,5% volt, ami 1981 decembere óta a legmagasabb szint. Az áprilisi fogyasztói árakról szerdán számolnak be.

Az árak emelkedésére reagálva a Fed a múlt héten fél százalékponttal emelte az irányadó kamatlábakat, ami 22 év óta a legnagyobb emelés és az idei második emelés. „Megvan a dolgunk, és vissza kell szorítanunk az inflációt” – mondta Neel Kashkari, a Minneapolisi Fed elnöke egy hétfő reggeli interjúban. Az amerikaiak még mindig idegenkednek a magas megélhetési költségek miatt. A New York-i Fed felmérése szerint a háztartások kiadásai 8%-kal emelkednek. Ez 0,3 százalékpontos növekedés az egy hónappal ezelőttihez képest, és újabb sorozatos csúcsot jelent.

Azonban itt is volt némi optimizmus, mivel a benzinár emelkedésére vonatkozó várakozások 5,2%-ra csökkentek, ami 4,4 százalékpontos csökkenés, mivel az olajárak áprilisban csökkentek. A megkérdezettek munkahelyükben is egyre biztosabbak lettek: mindössze 10,8%-uk számít arra, hogy a következő 12 hónapban elveszíti állását, ami történelmi mélypontot jelent. A lakásárakra vonatkozó várakozások nem változtak, de a 6%-os várható növekedés még mindig magasabb a hosszú távú átlagnál.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/09/inflation-outlook-for-consumers-falls-from-record-fed-survey-shows.html