2024 április 30

Gyorsjelentés után – ez várhat a Molra

Tegnap hajnalban tette közzé a gyorsjelentését a két legjelentősebb magyar blue chip, az OTP és a Mol. Az előbbi vállalat számaival kapcsolatos következtetésekről itt és itt írtunk. Az olajipari óriás gyorsjelentése sem kevésbé izgalmas, a Mol ugyanis a meglehetősen változó környezetben volt képes egy nagyot erős negyedéves jelentést produkálni. A nyers adatokból kiindulva több fontos következtetést is levonhatunk a Mol folyamataira vonatkozóan, amelyek a leginkább befolyásolhatják a részvény árfolyamának mozgását a következő időszakban.

Szép számok, elégedett menedzsment

A Mol a magas olajár és finomítói marzs, valamint a benzinárstop hatásainak eredőjeként végül igen szép EBITDA számot tudott közölni. A tisztított, egyedi hatásoktól és adózási tényezőtől mentes eredmény így csaknem 272 milliárd forint lett. A többi eredménysoron sem lehet oka panaszra a vállalatnak, az adózott eredmény 138,8 milliárd forint lett 2022 első három hónapjában.

Jó jelentést publikált a Mol tegnap

Mindezen számok azt tükrözik, hogy az olajvállalat a háború és benzinárstop által is sújtott környezetben is képes volt meglehetősen magas negyedéves eredményt elérni. Annak ellenére, hogy részleteiben véve nem minden soron érte el a vállalat az elemzői várakozásokat, összességében mégis egy relatív jó eredményről beszélhetünk. Főként úgy, hogy a befektetőknek mérlegelniük kell, hogy milyen egyéb részvénybe fektetnék a pénzüket, és az idei év eddigi teljesítménye alapján is látszik, hogy a Mol a favorizált blue chip jelenleg.

Upstream – jót tett az emelkedő olajár  

Az olajtársaság legerősebb szegmense ezúttal az upstream, a kutatás-termelési szegmens volt. A 163,1 milliárd forintra rúgó EBITDA jelentős emelkedés a bázisévhez képest. Az üzletág kiemelkedő teljesítménye egyértelműen a rég nem látott szintekre emelkedő olajárnak köszönhető. Az upstream-nél csapódik le ugyanis a felszínre hozott nyersolaj értéke, így még a némileg csökkenő kitermelési volumen volt tényező az eredményben.

Az upstream bivalyerős bevételtermelő képessége jól mutatja, hogy mekkora haszonra képes szert tenni a Mol az elszálló olajárak miatt. A fekete aranynak is nevezett energiahordozó stabilan magas árfolyama tehát képes egymagában jelentős eredményt elérni –a továbbiakban persze nehezebb dolga lesz már a vállalatnak, hogy az első negyedévi számokat is felülmúlja.

Downstream – nagy árrés

A finomítás-feldolgozás szegmens eredménye némi csalódást hozott, ugyanis a vártnál kisebb mértékben tudott bővülni tavalyhoz képest az üzletág EBITDA szintje. A végül 85 milliárd forintos EBITDA ugyanakkor kiemelkedő eredménynek számít, amelyben jelentős része van annak, hogy nagyon magasra ugrott az Ural és a Brent olajfajták közti különbözet. A nagykereskedelmi árstop ugyanakkor csökkentette ennek pozitív hatását.

A downstream eredményessége jó hír, ugyanakkor nem biztos, hogy hosszabb távon fent tud maradni a marginokból fakadó jelentős különbözet. Ráadásul az orosz olajembargó gyakorlati kivitelezése is ezt a szegmenst érintheti a leginkább.

Fogyasztói szolgáltatások – betett az árstop

Ahogyan azt várhattuk, a negyedév egészét érintő üzemanyag-árstop miatt a korábban kiválóan szereplő fogyasztói szolgáltatások üzletág jelentős mértékben visszaesett. Valamivel több, mint 20 milliárdos EBITDA termelésével jócskán lemaradt a fent említett üzletágaktól – ehhez hozzájárult az is, hogy nemcsak Magyarországon, de több régiós országban is árstop van érvényben, ahol a Mol jelen van.

Nagyot csökkent a fogyasztói szolgáltatások EBITDA teremelése (www.shutterstock.com)

A Mol legkisebb üzletága, a gázüzletág végül 15,5 milliárd forintos EBITDA-t termelt, ami mutatja a midstream stabil hozzájárulását az eredményhez. Az adat jól jellemzi a fogyasztói szolgáltatások erőtlenebb teljesítményét, a gázüzletág és közte már nincs jelentős különbség a megtermelt EBITDA tekintetében.

Első reakció: esés

A fenti adatok alapján elégedettek lehetnek a Mol részvényesei, még akkor is, ha valóban nem minden eredménysoron sikerült hozni az elemzői várakozásokat. A leginkább fontos csoportszintű EBITDA és adózott eredmény ugyanis kiemelkedően magas, és a jelenlegi háború sújtotta környezetben kevés közép-európai vállalat képes hasonló teljesítményre.

Ennek ellenére a Mol részvényeinek árfolyama tegnap 2 %-ot némileg meghaladó mértékben esett, amiben a nemzetközi piacok rossz hangulata is szerepet játszhatott. A fő ok azonban annak a kockázata lehet, hogy az európai uniós szabályozások végül olyan környezetet teremtenek, hogy a Molnak nem lesz elég ideje leválni az orosz olajról, ami az ország energiaellátása mellett a cég működésének egy részét is gátolhatja. A továbbiakban így érdemes figyelni az ezzel kapcsolatos híreket, valamint a fenti szegmensek fő alkotóit is, mint az olajárat, a finomítói árrést, illetve a benzinárstop hatásait.

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/05/nagyot-kaszalt-a-mol-az-elszallo-olajarakon

Címlapkép forrása: Shutterstock