Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Zuhan az OTP – csalódást keltett a jelentés

Ma hajnalban tette közzé a 2022 első negyedévéről szóló gyorsjelentését az OTP (és egyébként a második legnagyobb hazai blue chip, a Mol is). A bankcsoport az adózott eredmény tekintetében alulmúlta az elemzői várakozásokat, a korrekciós tételek miatt végül veszteséges lett az OTP. A vártnál kedvezőtlenebb adatsor miatt jelentős eladói nyomás helyeződött a bankpapírra, amit csak fokoz az egyébként is rossz nemzetközi befektetői hangulat.

Veszteséges negyedév

Ahogyan a tegnapi cikkünkben már utaltunk rá, a mai gyorsjelentésben egyértelműen az orosz-ukrán háború hatásaira lehetnek a leginkább kíváncsiak a befektetők. A legnagyobb hazai bank ugyanis ezt leszámítva egészségesen működik, erre utal a bázisévhez képest látható jelentős bevételnövekedés is. A kockázati költségek azonban minden várakozást felülmúló módon emelkedtek, az OTP pedig konzervatív elvekkel tartalékolt. A sokkal több korrekciós tétel miatt így több, mint 33 milliárd forintos veszteséggel zárta az év első hónapját az OTP, az elemzők ezzel szemben 60 milliárd körüli profittal számoltak.

Tartja magát a háborús térségben az OTP, de ennek is megvan az ára (www.shutterstock.com)

A fentiek alapvetően várt folyamatot jeleznek, ugyanakkor jóval nagyobb mértékben, mint arra számítani lehetett. Az orosz és ukrán leánybankoknál képzett céltartalékok és leírások miatt fordult ugyanis negatívba az eredmény. A befektetők vélhetően nem csupán amiatt nem örülnek, mert az adott negyedév veszteséget hozott. A jelzésérték legalább ennyire fontos lehet, számszerűsítve lett ugyanis, hogy eddig mekkora kárt okozott már a háború kitörése az OTP-nek, és hogy a tartalékolás alapján mire számíthatunk a jövőben.

Közel a kerek szint

A fentiekre még az is rátett egy lapáttal, hogy az irányadó részvényindexek is vaskos mínuszokat mutatnak tegnap óta. Az OTP így jelentős eséssel kezdte a hét utolsó kereskedési napját. A nemrég még 11000 forint környékén járó bankpapír árfolyama újra vészesen közel került a kerek 10000 forintos szinthez. Amennyiben ez a szint letörik, a márciusi mélypontokat vehetné célba az árfolyam 9500 forint alatt. Újbóli emelkedés esetén már a 10400-10500-as zóna is ellenállásként szolgálhatna, felette pedig újra a 11000 forintos szint jelenthetne komolyabb kihívást.

Címlapkép forrása: Shutterstock