Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

2 éve nem láttunk ekkora esést a tengerentúlon

Az előzetes várakozásokkal összhangban szerda este a Federal Reserve 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatszintet, ekkora emelésre 2000 óta nem volt példa. Jerome Powell Fed elnök elmondása szerint nem valószínű, hogy 75 bázispontos kamatemelést láthatunk majd júniusban, az infláció csökkenésével egyidejűleg pedig a Fed visszatérne a 25 bázispontos emelésekhez. Powell kijelentésére pozitívan reagáltak a tőzsdék, jelentős pluszban zárták a szerdai kereskedési napot a vezető amerikai tőzsdeindexek, a dollár is erősödésnek indult, valamint a kriptovaluták piacán is felpattanást láthattunk. Azonban úgy fest nem sokáig tartott a befektetők optimizmusa.

www.shutterstock.com

Csütörtökön valóságos vérfürdőt láthattunk az amerikai börzéken.

Csütörtökön súlyos mínuszokba fordultak az amerikai vezető tőzsdeindexek, egy nappal a Fed kamatemelését követően pánikeladásra utaló jeleket láthattunk a Wall Streeten. A szerdai több százalékos emelkedésüket gyorsan visszaadták a vezető tőzsdeindexek. A kriptovaluták piacán is súlyos eséséket figyelhettünk meg, a bitcoin árfolyama közel 10 százalékos beszakadást követően 36 ezer dollár alatt is járt.

Súlyos esések az amerikai tőzsdéken. https://finviz.com/

2 éve nem láttunk ekkora mértékű visszahúzódást index szinten a tengerentúlon:

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag csütörtökön a kereskedési idő egésze alatt negatív tartományan mozgott, közel 4 százalékos mínuszban is járt a Dow Jones. A blue-chip index végül súlyos 1063.09 pontos, 3.12 százalékos csökkenést követően 32 997.97 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. Legutoljára 2020 október 28-án láthattunk ilyen nagy mértékű visszahúzódást a Dow Jones árfolyamában. Az index leggyengébben teljesítő komponensei közé tartozott például az Apple (-5.57%) és a Salesforce (-7.11%).  A Dow Jones Ipari Átlag idén 9.19 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 3.60 százalékkal csökkent az index értéke.

https://www.investing.com/

S&P 500: Az S&P 500 index csütörtökön a Dow Jones-hoz hasonlóan végig negatív tartományban tartózkodott, több mint 4 százalékos mínuszban is járt az index. Végül 153.30 pontos, 3.56 százalékos visszahúzódást követően 4 146.87 ponton zárt a benchmark index, ezzel 2022 második eddigi leggyengébb napján van túl az S&P 500. Az S&P 500 2022-ben 12.99 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 0.50 százalékkal gyengült az index árfolyama.

https://www.investing.com/

Nasdaq Composite Index: A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben tegnap, közel 6 százalékos mínuszban is jegyezték a tech fajsúlyos indexet. A Nasdaq Composite Index nagymértékű, 647.16 pontos, 4.99 százalékos esést követően 12 317.69 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. Százalékos teljesítmény alapján az index utoljára 2020 június 11-én teljesített ilyen gyengén, míg 2020 novemberében zárt utoljára ilyen alacsonyan a Nasdaq Composite. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index egyre súlyosabb, 21.27 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 9.31 százalékkal húzódott visszább az index értéke.

https://www.investing.com/

Szerdán még 2020 óta nem látott mértékben emelkedtek a tőzsdeindexek, csütörtökön már 2 éve nem látott mértékű volt az esés. Szokatlan, hogy ilyen éles ellentéteket láthatunk 1-1 nap elteltével. A befektetőknek és a kereskedőknek nincs egyszerű dolga ezen a kifejezetten volatilis piacon, a nagy kérdés: merre tovább?!

www.shutterstock.com

Borítókép forrása: www.shutterstock.com