Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nagy esés után – ez várhat a Molra

Régen látott esést szenvedett el tegnap a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a Mol árfolyama. Az olajipari óriási részvényeinek árfolyama több, mint 4 %-os csökkenést mutatott hétfőn, amelyet több tényező összejátszása okozott. Ennek ellenére még mindig erős teljesítmény van a Mol mögött, ha az idei évet nézzük, és a legfontosabb technikai szint sem esett még el. Kérdés azonban, hogy mi lesz a befektetők jövőbeli megítélése, ha közelebb kerül az EU az olajembargóhoz.

Betett a lengyel szenátus

Még a boldog békeidőkben, 2022 januárjában jött a hír, hogy a Mol megvásárolja a PKN Orlen tulajdonában álló Lotos kutakat. A több, mint 400 töltőállomás megvásárlásáról szóló hírt örömmel fogadhatták a befektetők, hiszen erősíti a Mol több lábon állását, illetve a fogyasztási szolgáltatások szegmens előre törését a vállalaton belül. Ezzel kapcsolatban érkezett rossz hír, a lengyel szenátus ugyanis megszavazott egy törvényjavaslatot, amely megakadályozná az üzlet megvalósulását. Természetesen még korántsem biztos, hogy nem sikerül végrehajtani a tranzakciót, ugyanakkor bizonytalanabbá vált egy, alapvetően már beárazott jó hír.

Veszélyben a Mol lengyel fogása, erre esett az árfolyam (www.shutterstock.com)

Ráadásul egyre inkább konkrétumok kezdenek napvilágot látni az európai uniós olajembargó kapcsán is. Mint azt Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója többször jelezte, a Mol finomítói legnagyobb részben orosz olajat képesek feldolgozni. Persze itt sem valószínű, hogy olaj nélkül maradnak majd hirtelen a Mol telepei, ugyanakkor szintén növelheti a bizonytalanságot az e körül zajló vita. A tegnapi napon ráadásul a vezető részvényindexek is estek, bár a Mol árfolyamára inkább az olajár szakadása hathatott.

Kerek szint alatt

A Mol számára kiemelten fontos 2800-as szint meghaladása után kezdődött el az igazi szárnyalás, 3100 felett is járt a második legnagyobb hazai blue chip árfolyama. Mostanra viszont újra a kerek 3000-res szint alatt jár a Mol, így ez lehet az első ellenállás újabb emelkedés esetén. Ennek eléréséhez azonban mindenképpen a fenti bizonytalansági tényezők csökkenése kellhet, esetleg egy pozitív hír a benzinárstop július utáni, akár fokozatos kivezetéséről. Esés esetén a 2900-as szint lehet támasz, alatta viszont a már említett 2800-as értékben bízhat a Mol.

https://dailynewshungary.com/polish-senate-vetoed-hungarian-mols-expansion-because-the-company-is-controlled-by-russia/embed/#?secret=V06oWFQXZq#?secret=YaCcfQ9Ufm