Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Szuperállampapír – még szuperebbre cseréli a lakosság

Nemrég közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a 2022 első negyedévére vonatkozó adatokat a különböző állampapírtípusok forgalmazására  vonatkozóan. Összességében idén nőtt az állampapírok állománya a lakosság körében, azonban márciusban már csökkenő tendenciát láthattunk. Emellett pedig egyre inkább az inflációkövető kötvényre cseréli a lakosság a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+).

Átáramlás a magasabb hozam felé

A szuperállampapír az alacsonyabb inflációs környezetben nem talált kihívóra az utóbbi években, a pénzromlás növekvő üteme miatt viszont egyre vonzóbbá váltak az inflációkövető állampapírok, azaz a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatai. Nem meglepő ez: jelenleg 6,6 %-os kamattal kecsegtet a PMÁP, bár ez az infláció tükrében változik; míg a szuperállampapír fix évi átlagosan 4,95 %-os kamatot kínál az 5 éves időtáv alatt.

A nagyobb hozam felé mozdul a lakosság (www.shutterstock.com)

A fentieknek megfelelően mozdult el az idei első negyedévben a lakosság a PMÁP felé. Utóbbinál 412 milliárd forintos állománynövekedést tapasztalhatunk, míg MÁP+-ban már 426 milliárd forinttal kevesebb parkol, mint a tavalyi év utolsó napján. Nehéz ezt nem úgy értelmezni, hogy sokan már inkább visszaváltják a szuperállampapírt, és abból vesznek a változó kamatozású kötvényekből. Egyébként összességében is csökken az állampapírok népszerűsége, az év első három hónapjában összesen 59 milliárd forinttal nőtt az állomány, de úgy, hogy márciusban már némi csökkenést tapasztalhattunk.

Dominálhat a megszokás

Ha kalkulációkat végzünk, akkor az az egyértelmű eredmény, hogy szinte biztosan jobban járunk a PMÁP vásárlásával, illetve az abba való átvonulással, mintha szuperállampapírban tartanánk a pénzünket. Mégis, egyelőre még mindig 6000 milliárd körüli összeg parkol MÁP+-ban, prémium állampapírból fele ennyit sem tart a lakosság. Ennek több oka lehet, amelyek közül az egyik a visszaváltási kondíciók közti különbség, a szuperállampapírt jóval magasabb (jellemzően 99,5 % feletti) árfolyamon válthatjuk vissza, míg a PMÁP esetében a 98-99 %-os visszavásárlási ár sem ritka.

A Magyar Államkincstár központi épülete

Emellett a megszokás is fontos tényező lehet. Emlékezetes, hogy korábban az egy éves állampapír semmilyen szempontból sem volt jobb, mint a szuperállampapír, mégis tartottak előbbiből is a háztartások. A lakossági befektetők közül ugyanis nem feltétlenül követi mindenki gyakran a változásokat, valamint az is előfordulhat, hogy kevésbé akarnak foglalkozni a cserével. Ugyanakkor érdemes közelről figyelni a lakossági állampapírpiac változásait, mert akár több százezer forinttal is több hozamra tehetünk szert, ha jól választunk befektetést.

https://www.akk.hu/statisztika/jegyzesek-eredmenye