Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Emelkedésben a  Mol – újra a fontos szint felett az árfolyam

Nehezebb időszakon van túl a Mol, a rendkívüli osztalék bejelentése után jelentős szárnyalás következett ugyan, viszont ezt korrekció követte. A jó hangulatban azonban újra a 3000 forintos szint fölé emelkedett az olajmulti árfolyama, a benzinárstop meghosszabbításának ellenére. Mindeközben lezajlott a Mol közgyűlése is, ahol érdemes volt figyelni Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szavaira.

Hernádi: ki kell vezetni az átmeneti intézkedéseket

A tegnapi közgyűlésen a Mol részvényesei megszavazták a rekord mennyiségű osztalékot, összesen körülbelül 242 milliárd forintot osztanak szét a vállalat részvényesei között. Ez részvényenként nagyságrendileg 300 forintos osztaléktömeget jelent majd, ami jelenlegi árfolyamon is közel 10 %-os osztalékhozamnak felel meg. Érdemes volt figyelni emellett Hernádi Zsolt nyilatkozataira is.

A Mol új székházának látványterve (Forrás: Mol)

Az elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy középtávon ki kell vezetni az árstopot, azaz az üzemanyagárak maximalizálását. A cégvezér kifejtette azt is, hogy a Brent Ural igen nagy árrése miatti potenciális nyereséget elviszi az árstop. Látható tehát, hogy kulcsfontosságú lenne az intézkedés kivezetése a Mol számára, erre leghamarabb július 1-től kerülhet sor. Hernádi beszélt arról is, hogy jelenleg rövidtávon nem megoldható az orosz energiahordozókról való leállás, és ez nem politikai, hanem sokkal inkább fizikai kérdés.

Újra van tér az emelkedésre

A Mol szempontjából 2 igazán fontos szint volt a meghatározó az elmúlt hónapokban. A 2800-as érték szinte évekig jelentett akadályt a Mol számára, az utána következő 3000-res szint pedig lélektanilag és technikailag is fontos szintje az olajmulti árfolyamának. Az általánosan negatív piaci hangulatban a Mol az utóbbi napokban a 3000-res szint alá is jócskán benézett, de sikerült visszapattannia az árfolyamnak. További emelkedés esetén a 3100-as érték legyőzése lenne a legfontosabb, utána akár az újabb történelmi csúcs is látótérbe kerülhet idővel. Visszaesés esetén a kerek ezres szint már erős támaszként szolgálhat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/04/zold-utat-kapott-a-mol-csucsosztaleka