2024 október 05

A Meta részvényárfolyama megugrott – a Facebook anyavállalat túlszárnyalta a várakozásokat

A Meta 2,72 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett, ami magasabb az elemzők által várt 2,56 dollárnál. A bevétel azonban 27,91 milliárd dollár lett, ami alacsonyabb a becsléseknél. A Meta részvényei csütörtök reggel 15%-ot emelkedtek. A részvény még mindig 40%-os mínuszban van 2022 eleje óta, egy sor más technológiai részvény mellett, amelyek a növekvő infláció, az ukrajnai háború és a kínai Covid-zárlatok visszatérése miatti aggodalmak közepette zuhantak.

A várakozások viszonylag alacsonyak voltak a Meta legutóbbi negyedéves eredményei előtt, amelyek vegyes képet mutattak. Ez azután történt, hogy a vállalat februárban sokkolta a befektetőket, amikor csalódást keltő negyedik negyedéves jelentést tett közzé, amely szerint a napi aktív felhasználók száma először csökkent. A Meta csütörtökön közölte, hogy a napi aktív felhasználók száma az első negyedévben enyhén emelkedett, 1,93 milliárdról 1,96 milliárdra.

A cég, amely tavaly változtatta meg csoportnevét a Facebookról, nagy összegeket költ arra, hogy megvalósítsa Mark Zuckerberg vezérigazgató „metaverse” – egy hipotetikus digitális világ, amely magában foglalja a munkát, a szabadidőt és a kereskedelmet – vízióját. Ugyanakkor a vállalatnak egyre nagyobb konkurenciát jelent a TikTok kínai rövid formátumú videoplatform.

A Meta első negyedéves árbevétele 7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a tőzsdei cég 10 éves történetében először fordult elő, hogy a bevételek egy számjegyű növekedést mutattak. A vállalat közölte, hogy a második negyedévre 28 és 30 milliárd dollár közötti árbevételre számít. Ha eléri ennek a tartománynak a közepét, az az első negyedéves forgalomcsökkenést jelentené az előző évhez képest.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/04/28/meta-fb-shares-surge-after-q1-earnings-beat.html