Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szárnyal az OTP – segített a fontos támasz

Nagyon jó napja van eddig a piacoknak, meglehetősen optimisták a befektetők az előző heti és a hét elején tapasztalható esés után. A jó hangulat átragadt a magyar tőzsdére is, BUX jelentős emelkedést tudott ma felmutatni. A nemzetközi indexek jó teljesítménye mellett országspecifikus tényezők is segíthetik az emelkedést. Mindebből az OTP különösen jól tud profitálni, miután tegnap sikeresen felpattant az árfolyam a támasz közeléből.

Optimizmus az EU-s pénzek kapcsán

Az OTP mostani szárnyalásában több tényező is szerepet játszik, és ezek közül csak az egyik a jó nemzetközi légkör. Jót tehetett a legnagyobb hazai blue chip árfolyamának az is, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató újra jelezte, hogy nagyjából rendben működik az orosz és ukrán leánybank, nem feltétlenül a legrosszabb forgatókönyv teljesült tehát eddig a bankra nézve.

Jó hír jött az OTP-nek a Kormányinfóról (www.shutterstock.com)

A legfőbb hajtóerő azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kijelentése lehet. A miniszter a folyamatban lévő jogállamisági mechanizmus kapcsán kijelentette, hogy a kormány nem számít arra, hogy Magyarország uniós forrásoktól esne el. Gulyás kiegyezésre számít az Európai Unióval, ami nagyon jó hír lehet az egész gazdaság számára; különösen a makrogazdasági folyamatokra kiemelten érzékeny bankszektor, benne az OTP örülhet. Persze ez még korántsem jelenti azt, hogy a probléma máris megoldódott, ez az első alkalom, amikor optimizmusra okot adó nyilatkozatot hallhatunk a jogállamisági eljárás kapcsán.

Elrugaszkodott a kerek szintről

A tegnapi napon a kereskedés első felében még egyáltalán nem állt túl fényesen az OTP árfolyama, a bankrészvény közelítette a lélektanilag és technikailag is kiemelkedően fontos 10000 forintos szintet. Mielőtt azonban veszélyessé vált volna ennek letörése, fel tudott pattani az OTP árfolyama. Ha kitart a mai emelkedés, akkor rövidebb távon akár fordulatról is beszélhetünk, és idővel újra 11000 forint felett állhat az OTP jegyzése tartósabban is. A következő akadály ez esetben a 11800-12000 közötti, régi támaszzóna lehet. Újabb esés esetén a 10400-10500 közötti szint, valamint a már említett lélektanilag is fontos kerek érték segítheti az OTP-t.

www.mti.hu

Címlapkép forrása: Shutterstock