2024 október 05

1990 óta nem volt ilyen magasan az élelmiszerár index

A háború okozta magas élelmiszerárak megnehezítik mindennapjainkat. A háztartások szerte a világon érzik az olyan általános élelmiszerek árai által kifejtett nyomást, mint a búza, a növényi olajok és a cukor. Oroszország és Ukrajna a világ búzaexportjának 29, kukoricaexportjának 19, napraforgóolaj exportjának 78 százalékát adja. Látható tehát, hogy a mostani háború milyen fontos ellátási pontokat érint. Ezen felül a nyersanyagok ára is emelkedi, hiszen Oroszország az egyik legnagyobb gáz- és olajexportőr. A háború okozta ellátási láncok zavarai egyre nagyobb pánikot keltenek. Az infláció miatt már amúgy is magas árakat tapasztalhattunk, a háború azonban megzavarta az élelmiszertermelést és tovább fűtötte az emelkedést. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet rémisztő adatokat közölt. 1990 óta, amikor működését megkezdte a szervezet, egyszer sem volt olyan magas a globális élelmiszerár index, mint idén márciusban. Az Európai Unión belül az élelmiszerek, az alkohol és a dohány ára 4,1 százalékkal emelkedett februárban a januári 3,5-ös emelkedés után.

(www.shutterstock.com)

„Fontos megjegyezni, hogy az élelmezésbiztonság a szegény országokat fenyegeti legjobban. Különösen azokban az országokban lesz érezhető a súlya, amelyek nagyon függenek az Ukrajnából származó importtól, mint például a Közel-Kelet és Észak-Afrika. Európában inkább inflációs problémáról beszélhetünk,” mondta Ariel Brunner, BirdLife Europe and Central Asia gazdálkodási szakértője.

Európa kapcsolata a háborúzó országokkal

Az Európai Parlament jelentése szerint a háború előtt az EU teljes agrár-élelmiszeripari exportjának 3,7 százalékát küldte az oroszokhoz, és behozatalának körülbelül 1,4 százaléka érkezett Oroszországból. Eközben a gabonafélék behozatalának 36 százalékáért Ukrajna felelt. Viszonzásul az EU több, mint 3 milliárd euró értékű agrár-élelmiszeripari terméket exportált Ukrajnába 2021-ben.

(www.shutterstock.com)

A háború a műtrágyák árát is megemelte, ami még drágábbá tette az élelmiszer-ellátási költségeket, és számos európai országban feldühítette a gazdákat. Görögországban és Franciaországban már tüntetéseket tartottak, követelve, hogy az EU támogassa őket a magas műtrágyaköltségek kezelésében. Sokan attól tartanak, hogy hatással lesznek az élelmiszertermelésre.

Forrás: dw.com

Címlapkép: Shutterstock