Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Rendkívüli intézkedések – így hathat a magyar eszközökre a kormány jelzése

Bár mindig voltak izgalmak a gazdaságban és a tőzsdéken, a 2020-as évtized eddig eltelt részére ez finoman szólva is többszörösen igaz. A koronavírus hatásait még mindig érezzük (gondoljunk csak az elszálló infláció 0. okára), az orosz-ukrán háború pedig már szomorú módon a mindennapok része lett közel két hónap után. Mindezek pedig minden ország gazdaságában nagy változásokat indítottak el; Magyarországon a kormány jó pár intézkedéssel reagált is ezekre. Kérdés, hogy ezek meddig maradhatnak még fenn, és ezek hogyan is érintik a magyar eszközöket, legyen szó a legnagyobb részvényekről, vagy pedig a forint árfolyamáról!

Bevált intézkedések

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy beváltak a kormány árstop jellegű intézkedései, és azok kivezetéséről később jöhet döntés. A miniszter szerint szakmai, politikai és közgazdaságtani megfontolások is megelőzik majd a várható bejelentéseket az inflációt fékezni kívánó intézkedésekről. Az élelmiszerárakra bevezetett árstop már jövő vasárnap lejár, a benzinár rögzítése elviekben pedig május 15-én ér véget. A kamatstop a félév végéig tarthat hosszabbítás nélkül, a néha ide sorolt rezsicsökkentésre vonatkozóan pedig nincs ilyen ismert dátum.

Lassan megalakul az új országgyűlés, a piacok figyelik a kormány döntéseit

Az biztos, hogy a fenti intézkedések csökkentik az egyébként igen erős inflációs nyomást. Hogy pontosan mennyivel, arról vannak számítások, de a hatás biztosan jelentős. Már csak azt figyelembe véve is, hogy az üzemanyagok és az árstop hatálya alá tartozó élelmiszerek előkelő helyeket foglalnak el a fogyasztói kosárban. Persze ennek ára is van; a kiskereskedelmi láncok, a benzinkutak, vagy éppen a bankok biztosan nem örülnek az árstopok bevezetésének és esetleges további hosszabbításának.

Benzinárstop – kiemelten fontos a Molnak

A benzinárstop kapcsán a legfontosabb azt megjegyezni, hogy már a nagykereskedelemre is vonatkozik, ezzel védve a kisebb benzinkutakat a nehéz, csőddel fenyegető hatásoktól. Így viszont a nagykereskedők, kiváltképp a Mol jár a legrosszabbul az üzemanyagárak befagyasztásával; minden nap tetemes bevételkiesést kell elkönyvelni emiatt a második legnagyobb hazai blue chipnek. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Brent és Ural olajfajták közti árrés bőven kárpótolja most a vállalatot, és ez a részvényárfolyamon is meglátszik.

Lassan kiderül, hogy lecserélik-e a 480-as ártáblákat a kutakon (www.shutterstock.com)

Ha meghosszabbításra kerül az intézkedés, akkor persze nem örülhetnek a Mol részvényesei, de a részletek lehetnek a legfontosabbak. Ha ugyanis már fokozatosan kivezetésre kerül az árstop, vagy meghatározásra kerül a kivezetés üteme, akkor máris eltűnhet a bizonytalansági tényező. A legjobb forgatókönyv persze a nagykereskedők számára az azonnali eltörlés lenne, erre azonban meglehetősen kevés az esély a stabilan magas olajárakat tekintve.

Kamatstop – későbbi téma lehet

A kamatstoppal kapcsolatban nem várható nagy bejelentés a következőkben, hiszen még csak hónapok múlva veszti hatályát a decemberben bejelentett intézkedés. Bár tételesen nem jelent hatalmas profitcsökkenést a bankszektor számára, a kormányzati döntésekre nagyon érzékeny OTP számára azért messze nem elhanyagolható a kérdés. Következtethetnek ugyanis a befektetők arra is,  hogy mennyire tartja terhelhetőnek a kabinet a bankszektort, ezzel felmelegítve a bankadó ügyét.

Ugyanakkor itt is igaz lehet az, ami a benzinárstop esetében. Az előre látható futamidejű, jól kalkulálható döntés lehet a legjobb hír a magyar bankszektor, és így a legnagyobb magyar blue chip számár is.

Élelmiszerárstop – közvetetten hat

Az élelmiszerártstop  közvetlenül egyik nagy tőzsdei céget sem érinti. Persze az áttétes hatások nem elhanyagolhatók; a makrogazdasági környezeten ugyanis jelentősen alakít ez az intézkedés is, ezzel visszahatva a tőzsdére és a részvényárakra. A legfontosabb szempont itt az infláció alakulásában való részvétel, a hirtelen kivezetés okozhat egy ugrást a pénzromlás egyébként sem kis tempójában.

Kicsi az esély az élelmiszerárstopok gyors kivezetésére (www.shutterstock.com)

Mivel az inflációs folyamatoktól függ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája, ezért a forint árfolyam szempontjából sem mindegy, hogy mikor és hogyan kerülnek felülbírálásra az árstopok. A magyar fizetőeszköz számára ezért az összes ármaximalizálás fontos; bár a forintot a magas infláció gyengíti, az emiatt történő erőteljesebb jegybanki szigorítás már felértékelődést hozhat. Így továbbra is az inflációs adatok megjelenése idején, valamint a jegybanki döntések alapján lesz érdemes különösen figyelni az EUR/HUF grafikont.

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220421/megszolalt-az-arstoprol-gulyas-gergely-kiderult-mire-keszulhet-a-kormany-1124159