Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Nem lépett az MNB – izgalmas lehet a jövő hét

A mai napon is meghirdette az egyhetes betéti tendert a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank ezen a héten is 6,15 %-os kamatszint mellett tette ezt, ami egybevág a korábbi cikkünkben írt várakozásokkal is. Az irányadó ráta ugyanakkor jövő héten valószínűleg már változni fog, sok múlhat a forint számára is a kamatemelés mértékén és a kommunikáción is.

Nincs változás

Az MNB év elején jelezte, hogy havonta egy monetáris szigorítás várható az egyhetes betéti tender kamatának emelésén keresztül; ez a havi egy alkalom pedig a kamatdöntő ülések hetein lesz. A cél, hogy konzisztens és kalkulálható módon kerüljön emelésre a jegybanki alapkamat, valamint az irányadó ráta szerepét november óta betöltő egyhetes betéti kamat – a cél akkor az volt, hogy év közepére egyenlő szintre kerüljön a két eszköz kamatszintje. Januárban és februárban tartotta is ezt az MNB, aztán a háborús helyzet okozta forintesés és a további inflációs kockázatok miatt több rendkívüli szigorítás is történt.

Egy hét múlva már léphet az MNB az elszálló infláció ellen (www.shutterstock.com)

Március végétől azonban újra az eredeti stratégiát alkalmazhatja az MNB, legalábbis erre utal, hogy hetek óta nem történt újabb szigorítás. Ez a stabilitás kedvező lehet a piacok számára, amit a forint erősödése is megerősít. Ugyanakkor ebből következik az is, hogy jövő csütörtökön már szigoríthat az jegybank, ugyanis kedden kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács.

Sokat számíthat a döntés

Mivel havonta csak egyszer kommunikál a szigorítás várható irányáról az MNB és havonta egyszer emel a kamatszinten, ezért még kiemeltebb a jelentősége a jövő hétnek. Kedden az alapkamat emelése még nem biztos, hogy sok információtartalommal bír, bár az szinte biztos, hogy nagyobb mértékben emelkedik, mint az egyhetes betéti tender kamatszintje – éppen azért, hogy ledolgozza a lemaradását az irányadó eszköztől. Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kommunikáció is döntő lehet, illetve megerősítésre kerülhet, hogy mindenáron eléri az árstabilitást a jegybank.

Érdemes lesz figelni jövő héten a forint árfolyamát

Természetesen leginkább a forint árfolyamát mozgathatja majd meg mind a keddi, mind a csütörtöki nap. A legfontosabb, hogy a befektetők várakozásához képest mit lép a jegybank, vélhetően a 30 bázispontos szigorítási tempó csökkentése csalódást okozna, erőteljesebb fellépés viszont pozitív visszhangokra találhat a korábbiakból kiindulva.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/aukciok-tenderek-gyorstenderek/forint-tenderek-gyorstenderek