Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Ennyi osztalékot kapsz idén a blue chipektől

A befektetők mindig kiemelt érdeklődéssel követik a tőzsdei vállalatok osztalékpolitikáját, illetve az adott évben kifizetésre kerülő osztalék mennyiségét. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jó pár olyan részvény van, amelyeket osztalékfizetéseik miatt kedvel a piac – idén a blue chipek között is találunk szép hozammal kecsegtető lehetőséget. Íme a 4 legnagyobb hazai tőzsdei vállalat terve, illetve döntése az idei osztalékra vonatkozóan!

OTP – bepótolt osztalékfizetés

A koronavírus járvány hatásai miatti óvatosság, valamint a jegybank tiltása miatt a 2019-es és a 2020-as üzleti évek után nem fizetett osztalékot a legnagyobb hazai blue chip. Az OTP részvényesei reménykedhettek sokáig abban, hogy a 2021-es nyereség utáni osztalékot is kifizeti most a cég, azonban a tavalyi év után mindössze 1 milliárd forint kifizetését javasolta az igazgatóság az orosz-ukrán háború miatti óvatosságból. Így összesen körülbelül 120,3 milliárd, részvényenként 435 forintos osztalékra számíthatnak a tulajdonosok a 4 % körüli osztalékhozam nem számít persze rossznak egy alapvetően nem a magas osztalékai miatt kedvelt papírtól.

Mol – rendkívüli, rekord osztalék

A magyar olajmulti menedzsmentje némi meglepetésre úgy döntött, hogy a tavalyi rekord eredmény után extra osztalék kifizetését javasolja a közgyűlés számára. A Mol részvényesei 100 forintos alap osztalék mellett részvényenként 200 forintos extra osztalékot kaphatnak, így összesen bőven 10 % feletti hozam adódik a jelenlegi árfolyamra vetítve. Az összesen 242 milliárd forintra rúgó osztalék megmozgathatja a befektetők fantáziáját, nem véletlenül szárnyalt nagyot a részvény a döntés bejelentése után.

Rendkívüli osztalék jön a Molnál

Richter – szokásos tempó

A Richter részvénye sem számítanak tipikusan osztalékpapírnak, ugyanakkor szerényebb osztalékkal idén is számolhatnak a tulajdonosok. A gyógyszercég közgyűlése már meg is szavazta, hogy a 2021-es tárgyév után 225 forintos részvényenkénti osztalék várható. A közel 42 milliárdos kifizetett eredménytömeg 3 % körüli osztalékhozamot tesz lehetővé a harmadik legnagyobb magyar blue chip részvényesei számára.

Magyar Telekom – vita után megszavazva

A Magyar Telekom április 13-ei közgyűlése a szokottnál izgalmasabbra sikeredett, a kisrészvényesek (élükön a HOLD Alapkezelő) ugyanis magasabb osztalék kifizetését kérték. Az irányító tulajdonos Deutsche Telekom vezetésével azonban végül az igazgatóság által korábban ajánlott 15 milliárd forintos osztalékot fogadták el, ami részvényenként nagyjából 15 forintot jelent. A 4 % körüli osztalékhozam nem mondható magasnak, tekintve, hogy osztalékpapírként tekintettek sokáig a Telekomra – ugyanakkor mégis értelmezhető és stabil hozamot biztosít ez a tulajdonosoknak.

Végül a kisebb osztalék került megszavazásra a Telekomnál (www.shutterstock.com)

www.bet.hu/kozlemenyek