Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szárnyal a Mol – ez jöhet most

Kiváló teljesítményt mutat ma a tőzsdén a második legnagyobb magyar blue chip. A Mol árfolyama meglehetősen nagy forgalommal és jelentős mértékben emelkedik, ezzel egy fontos ellenálláshoz ért az olajmulti. Úgy tűnik, hogy a befektetőket az osztalék és a Brent-Ural árrés jobban foglalkoztatja, mint a hazai benzinárstop – utóbbi kapcsán pedig lassan döntés is születhet.

Van ok az örömre

A Mol mostani rallyja egyáltalán nem előzmény nélküli. A befektetők eddig is értékelték, hogy a vállalat közvetlenül nem igazán érintett az orosz-ukrán háborúban; ez már nem mondható el a két másik nagy hazai blue chipről, az OTP-ről és a Richterről sem. A viszonylagos függetlenség mellett továbbra is a Brent és Ural olajfajták közötti különbözet az egyik legjobb hír a Mol számára; a finomításon és a feldolgozáson így a békeidőben tapasztaltak többszörösét keresheti meg a cég. Nem elhanyagolható tényező továbbra sem a rekord osztalék; a Mol menedzsmentje részvényenként közel 300 forint osztalék kifizetését javasolja, ami 10 % körüli osztalékhozamot biztosít a jelenlegi árfolyammal számolva.

Értékelhetik a befektetők a menedzsment osztalékjavaslatát

Ennek ellenére persze vannak még kockázati tényezők. Május 15-én jár le a benzinárstop, ami 480 forintban maximalizálja a benzin és a dízel árát a kutakon, és már a nagykereskedelemben is. Fontos lesz a Mol számára, hogy kivezetik-e az intézkedést 1 hónap múlva, és ha igen, akkor milyen ütemben és feltételekkel teszik ezt. Fontos figyelni a kormányzati álláspontot az esetleges különadók kapcsán is, bár ez a múltban nem érintette a hazai olajmultit.

Kerek szintnél

A Mol számára jó jel, hogy sikerült erővel áttörnie a 2800-as ellenállást, ami évekig jelentette gyakorlatilag a tetejét az emelkedő hullámoknak. Így viszont már közel 3 éve nem látott szintekre szárnyalt a Mol, a 3000 forintos szintnél van az árfolyam. A további folytatáshoz elengedhetetlen a technikailag és lélektanilag is fontos érték szignifikáns áttörése, utána akár a történelmi csúcsok is következhetnek. Esés esetén a 2800-as szint már támaszként funkcionálhat. Alatta a 100 napos mozgóátlag lehet az árfolyam segítségére, már némileg 2700-nál lejjebb.

Címlapkép forrása: Shutterstock