2024 október 04

Erős infláció – a gazdaságok térdre kényszerülnek

Az ellátásbeli gondok miatt folyamatos félelem jellemzi a piacokat. Az árak az egekben vannak mind a nyersanyag, mind az élelmiszer piacokon. Az infláció további gondot jelent. Két évnyi pandémiás időszak átalakította a globális gazdaság összetett ellátási láncait, és ez az áruk, az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek árának hirtelen emelkedéséhez vezetett. Az ukrajnai háború növelte az inflációt, különösen az olaj-és gabonaárakban, és a további kínai lezárások ronthatják a helyzet súlyosságát. Minél tovább tart a jelenlegi hullám annál nagyobb károkat hagy majd maga után. Alex Holmes szerint, aki Capital Economics munkatársa, a kínai covid-járvány Ázsia többi részére történő átterjedésének hatása eddig viszonylag csekély volt, azonban az ellátási láncok jelentős megzavarásának lehetősége egyre növekvő kockázatot jelent.

(www.shutterstock.com)

Nagy küzdelem vár a világra

Egyelőre tehát nem látni a gazdaságok fellendülésének kezdetét. Kínán kívül nagy bajban van Ukrajna és Oroszország is. Minkét országnál hatalmas fejlődésbeli csökkenést jeleznek előre a szakemberek. Az orosz gazdaságra 10-15 százalékos csökkenés vár, és az infláció akár a 20 százalékot is elérheti. Ukrajnában is erős összehúzódásra számítanak, hiszen a háború tönkretette az országot. Egyes szakértők azonban a háború végének közeledtét jelezték előre. Úgy gondolják, hogy a béketárgyalásokkal végre előrelépéseket fognak elérni. Ebben az esetben az ukrán gazdaság újjáépítése megkezdődhet. Ellentétben Oroszországgal, amely ugyanis a szakértők szerint 15 évnyi fejlődést törölt ki, illetve a felépülése is nagyon nehézkes lesz hiszen a szankciók továbbra is megmaradnak.

(www.shutterstock.com)

Az infláció hűtése érdekében a kamatlábak magasan tartása várható

Az infláció elleni küzdelem érdekében több évig magasabb kamatlábakra lehet szükség. Elviselhetetlenül magasak az árak az egész világon, a fejlett gazdaságokban évtizedek óta a legmagasabb az infláció.

Forrás: theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock