2024 október 04

Veszélynek lehetnek kitéve az iPhone-tulajdonosok

Cook a washingtoni IAPP Privacy Summit-on tartott beszédében úgy érvelt, hogy a szabályozó hatóságok azon törekvései, amelyek arra kényszerítenék az Apple-t, hogy az iPhone-felhasználók számára lehetővé tegyék az alkalmazások internetről történő telepítését, az úgynevezett sideloadinget, olyan forgatókönyvhöz vezethetnek, amelyben a felhasználók rászedhetők a rosszindulatú programok és a felhasználói adatokat ellopó szoftverek telepítésére.

Az Apple jelenleg csak az Apple App Store-ból engedélyezi a felhasználók számára az iPhone-szoftverek telepítését, amely minden alkalmazást és frissítést ellenőriz. „Itt Washingtonban és máshol a politikai döntéshozók a verseny nevében olyan lépéseket tesznek, amelyek arra kényszerítenék az Apple-t, hogy olyan alkalmazásokat engedjen az iPhone-ra, amelyek az App Store-t egy sideloading nevű folyamaton keresztül megkerülik” – mondta Cook. „Ez azt jelenti, hogy az adatéhes cégek megkerülhetnék az adatvédelmi szabályainkat, és ismét akaratuk ellenére követhetnék a felhasználóinkat.”

Cook keddi megjegyzései rávilágítanak az Apple stratégiájára, hogy a folyamatban lévő trösztellenes szabályozásban szereplő sideloading-követelményeket a felhasználókra jelentett kockázatokra összpontosítva enyhítse. A sideloading „potenciálisan a rossz szereplőknek is lehetőséget adna arra, hogy megkerüljék az általunk bevezetett átfogó biztonsági védelmeket” – mondta Cook kedden. Az Egyesült Államokban a Nyitott piacok törvénye megkövetelné az Apple-től, hogy engedélyezze a sideloadinget. Ezt a szenátus igazságügyi bizottsága a hónap elején hagyta jóvá, és várhatóan még idén további viták lesznek a kongresszusban.

Európában az EU a közelmúltban állapodott meg a digitális piacokról szóló törvényről, amely egy olyan átfogó szabályrendszer, amely a nagy technológiai vállalatokat célozza. A DMA korai változataiban szerepelt az oldalletöltési követelmény, de a jogszabály még nem véglegesített.

A szabályozók az App Store díjakat veszik célba

A szabályozók szerint ha az Apple-t rákényszerítenék, hogy az alkalmazásokat az interneten keresztül lehessen telepíteni, az ösztönözné a versenyt, és megnyugtatná az alkalmazásfejlesztőket, akik szerint az Apple által az App Store-vásárlásokért felszámított 15-30%-os díjak megterhelőek és túlzóak. Ha a fejlesztők az Apple áruháza nélkül is terjeszthetnék az iPhone-alkalmazásokat, akkor egyesek szerint közvetlenül a felhasználóiknak számlázhatnának, és megkerülhetnék az Apple díjait.

Az Apple azonban azzal érvelt, hogy a mellékküldetés csökkentené az iPhone értékét, mivel az App Store-ban található összes iPhone-alkalmazást az App Review nevű folyamaton keresztül ellenőrzi, amely a szoftvereket átverések és rosszindulatú programok szempontjából vizsgálja. Az Apple érvelése szerint a sideloading kiszolgáltatná a felhasználókat a hackereknek és csalóknak, akik olyan támadásokba fektetnének, amelyek legitim, működő alkalmazásoknak adják ki magukat.

Az androidos telefonok lehetővé teszik a sideloadinget, és Cook példát hozott arra, hogy a Covid-19 olyan alkalmazásokat követett nyomon Androidon, amelyek zsarolóprogramot tartalmaztak. Az Apple App Store már 2020 márciusában elutasította a koronavírussal kapcsolatos, megbízható intézményi támogató nélküli alkalmazásokat, hogy megelőzze a hasonló problémát az iPhone-on. „Egy biztonságosabb lehetőség elvétele kevesebb választási lehetőséget hagy a felhasználóknak, nem pedig többet” – mondta Cook. „És amikor a vállalatok úgy döntenek, hogy elhagyják az App Store-t, mert ki akarják használni a felhasználói adatokat, az jelentős nyomást gyakorolhat az emberekre, hogy alternatív alkalmazásboltokkal foglalkozzanak.”

Cook beszéde nem az első alkalom, hogy az Apple biztonsági érveket hoz fel az App Store szabályozása ellen. Egy törvényhozóknak az év elején küldött levelében az Apple egyik tisztviselője azt mondta, hogy a sideloading miatt amerikaiak milliói szenvedhetnek el rosszindulatú támadásokat a telefonjukon.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/04/12/apple-ceo-tim-cook-says-some-new-policies-would-hurt-iphone-security.html?&qsearchterm=tim%20cook