2024 október 04

Rémisztően magasak az élelmiszerárak – hol az emelkedés vége?

A globális élelmiszerárak a múlt hónapban a legmagasabb rögzített szintjüket érték el. Az ENSZ ügynöksége szerint az ukrajnai háború márciusban az élelmiszer-árucikkek árát a valaha feljegyzett legmagasabb szintre emelte. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet rémisztő adatokat közölt múlt héten. Az FFPI egy adott nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását nézi 1990 óta. Már februárban is a legmagasabb eddig mért értékeket jegyzeték fel. Márciusban azonban ez az érték további 12,6 százalékkal emelkedett, átlagosan 159,3 pontra. Ez 33,6 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban. Oroszország és Ukrajna együttesen az elmúlt három évben a világ búzaexportjának mintegy 30-át, a kukoricaexportnak pedig 20-át tette ki. A konfliktussal összefüggő, mindkét országban megjelenő export zavarok a búza és a gabona globális árainak növekedését idézték elő. Ukrajna a világ vezető napraforgómagolaj exportőre. A hirtelen emelkedő ára, más növényi olajok, például a pálma, a szója és a repce árának emelkedéséhez vezetett. Az ukrán kikötők bezárása jelentősen korlátozza az országból származó exportot, míg a pénzügyi és árufuvarozási kihívások akadályozzák az Oroszországból származó exportot.

(www.shutterstock.com)

Oroszország szomszédja is nehézségekkel küzd

A világ második legnagyobb gazdasága is küzd a fejlődési iramának fenntartásával. Kína folyamatos erőfeszítései a covid-19 terjedésének kiküszöbölésére ultraszigorú lezárásokkal és határellenőrzésekkel visszafogja a hazai fogyasztást, illetve súlyosbítja a globális kereskedelem eddig is szignifikáns zavarait. Sanghajban a világ egyik legforgalmasabb konténerkikötője több, mint két hete zárva van, és a rakományát kirakodni kívánó hajók százai álltak sorban az elmúlt hetekben.

(www.shutterstock.com)

„Jó hír Ázsia számára az, hogy meglehetősen alacsony reálkamatok vannak és a tevékenységek normalizálódása folyamatban van, kivéve Kínát a zéró-covid politikája miatt. Ez segíthet nekünk a gazdasági vihar átvészelésében,” jelentette ki Trinh Nguyen, a Natixis vezető közgazdásza.

Forrás: aljazeera.com; npr.org

Címlapkép: Shutterstock