2024 október 04

COVID-19 vészhelyzet Kínában

Kína nagyon komolyan veszi a járvány okozta veszélyeket, és amikor felüti fejét a vírus nagyon erős csapást mérnek rá. Megingathatatlan elkötelezettsége a covid felszámolása mellett az olyan nagyvárosok, mint például Sanghaj bezárásával jártak, hiszen az ország a zéró-covid hozzáállást alkalmazza. A Sanghajban rohamosan emelkedő esetek meggyőzték a vezetőket, hogy egyszerűen nincs középút a járvánnyal történő együttélés, illetve a zéró-covid stratégia közt. „Mostantól akár a hirtelen bevezetett lezárás lehet a fő stratégia,” jelezte Larry Hu, a Macquarie vezető közgazdásza. Kína tehát továbbra is ragaszkodik a pandémia kezdete óta gyakorolt zéró-covid stratégiájához. Az idő elteltével azonban egyre komolyabb kritikák fogalmazódnak meg a lakosság irányából ezzel kapcsolatosan.

(www.shutterstock.com)

A lezárások hatalmas bevételkieséseket okoznak

A kisvállalkozások súlyos érintettjei a lezárásoknak, az üzletek és az éttermek is kénytelenek voltak bezárni. A Tesla, valamint számos kínai és tajvani gyártó sem tudja, mikor indíthatják újra a gyáraikat. Közben a kikötői késések egyre rosszabbak, a légi fuvardíjak pedig szárnyalnak, ami még nagyobb nyomást gyakorol a globális kereskedelemre. A fertőzések számának rohamos emelkedése eloszlatták azokat a reményeket, hogy az ország enyhítheti a covid-19 zéró tolerancia megközelítését. Kína vezető pénzügyi központjának, valamint néhány legnagyobb repülőterének otthont adó Sanghajt még március végén lezárták, és nincs jele annak, hogy a korlátozások végéhez közelednénk, illetve annak, hogy a közeljövőben enyhítés érkezhetne. Ez viszont nagyobb terhet ró a globális ellátási láncokra és tovább növeli az üzemanyag-inflációt. A fejlemények a kínai gazdaságot is erősen megtépázták, és az idő elteltével egyre több probléma is felmerülhet. Eddig sem volt elit formájában az ország. Koronavírus, majd az Evergrande és az ingatlanipar botránya, most újra a vírus teheti próbára a vezetőket és a gazdaságot.

(www.shutterstock.com)

Xi Jinping elnök ígérete

Az elnök ígéretet tett, hogy minimalizálja covid-politikájának gazdasági hatásait, de a sanghaji romló helyzet és a meghosszabbított lezárások megkérdőjelezik az omikron járványhoz való hozzáállását. Mindenképpen szem előtt kell tartani az emberek egészségét, hiszen egy sokkal fertőzőbb változatról van szó, azonban a lezárások is hatalmas kárt okoznak. A hatás az emberek lelki állapotán is érezhető, nem csak az ország működésén és fejlődésén.

(www.shutterstock.com)

„Az omikron változat nagyon fertőző, és Kína számára egyre nagyobb kihívást jelent a zéró-covid stratégiájának követése, míg a legtöbb más ország a járvánnyal történő együttélés mellett teszi le a voksát,” mondta el véleményét Ting Lu, a Nomura ügyvezető igazgatója és vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a gazdasági költségek megdöbbentőek lehetnek, és a globális befektetők alábecsülhetik nulla-covid politikának a gazdaságra, illetve a piacokra gyakorolt hatását. A nehézségek nagyon gyorsan és széleskörben terjedhetnek el a különböző szektorok közt.

Zord körülmények uralkodnak Kínában – veszélyben az ellátási láncok

Sanghaj 26 millió lakosa le van zárva, és egyre nagyobb az elégedetlenség azok között, akik hetek óta korlátozásokkal élnek. Ennek ellenére a hatóságok kitartóan ragaszkodnak a betegség megszüntetésére irányuló megközelítésükhöz. A mozgósítások már múlt héten megindultak. Legalább 38 000 orvosi személyzetet telepítettek Sanghajba Kína más részeiről. A lakosoknak tömegesen teszteléseken kell átesniük. Majd 2000 katonát hívtak a városba más területekről a rend fenntartása érdekében. Ahol a fertőzés felüti a fejét, ott akár egész bevásárlóközpontokat zárnak le. Ezzel a hozzáállással a vezetők tehát ahogy látjuk gyors és tiszta küzdelmet szeretnének biztosítani a járvány legyőzéséhez, azonban az idő elteltével a gazdasági fejlődés lassulása és az ellátási láncok megzavarása nagy gondokat okozhatnak. Az éles lassulásnak megvannak az újabb jelei. A Caixin PMI Index márciusban 42-re esett, a februári 50,2-ről. Az 50-es határ választja el a növekedést az összehúzódástól. Ugyanez a felmérés azt mutatta, hogy összehúzódás jelentkezett az ország feldolgozóipari ágazatába is, és a közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a helyzet sokkal rosszabb is lehet a közeljövőben.

Forrás: theguardian.com; cnn.com

Címlapkép: Shutterstock