2024 október 04

Ez jelentheti a recesszió közeledtét

Miután nagy nehezen elkezdtek felépülni a gazdaságok a koronavírus járvány okozta lezárásokból és az ellátási láncban bekövetkezett zavarokból, a kockázatok listája egyre jobban emelkedik. Valamennyi kockázat a gazdasági növekedésre van hatással, elhomályosítva a fejlődéssel kapcsolatos kilátásainkat. Bár a legtöbb közgazdász még mindig úgy gondolja, hogy egy recesszió ebben az évben viszonylag valószínűtlen.

(www.shutterstock.com)

A felhalmozódó kockázati tényezők negatív hatásai

Az orosz-ukrán háború, az ezzel járó ellátási zavarok, Oroszország szankcionálása, az újbóli lezárások Kínában a járvány miatt, az emelkedő infláció, a Fed kamatemelése, éles emelkedése a nyersanyagoknak, magas olaj és benzinárak, illetve az élelmiszerárak erős emelkedése mind-mind megcsonkítja a fejlődési potenciált 2022-ben. A recessziók előrejelzése nagyon nehéz. Még az olyan jó előrejelzők, mint a Fed is csak akkor tudják meg hogy recesszió jön, ha már benne vagyunk. Az Egyesült Államokban a Federal Reserve feladata az infláció hűtése a kamatlábak emelésével, anélkül, hogy az országot recesszióba taszítaná.

(www.shutterstock.com)

Egy visszaesés a világ legnagyobb gazdaságában, amely tavaly az elmúlt évtizedek leggyorsabb bővülését regisztrálta, globálisan visszhangozna. A fenyegetés alig két évvel azután jön, hogy a világgazdaság 4,3 százalékkal zsugorodott a világjárvány miatt.

Ez az indikátor azt engedi feltételezni, hogy recesszió fog bekövetkezni

Egy másik figyelmeztető jel az elmúlt hetekben a rövid és hosszú lejáratú amerikai államkötvények hozamát ábrázoló görbe megfordulása. Ez azt jelzi, hogy a befektetők negatívan állnak hozzá a gazdaság rövid távú kilátásaihoz. A fordított hozamgörbe, amely akkor fordul elő, amikor a befektetők elfordulnak a részvényektől a kevésbé kockázatos kötvények felé, 1955 óta megelőzte mind a nyolc amerikai recessziót.

(www.shutterstock.com)

„A fordított hozamgörbe jelenleg nem utal összehúzódásra, mivel nem volt legalább egy teljes negyedéven keresztül ilyen formában,” mondta Campbell Harvey, kanadai közgazdász. Azonban szerinte is nagy problémáról van szó, és úgy véli, hogy a Fed túl későn avatkozott be.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock