Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Súlyos esések a magyar börzén

A pénteki kereskedési nap során és a múlt hét egésze során is vegyesen teljesített a magyar tőzsde, a BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények túlnyomó többsége gyengélkedett az elmúlt 5 kereskedési nap során.

Hétfőn még erősödni tudott a legtöbb magyar tőzsdén jegyzett részvény, azonban kedden és szerdán esésbe kapcsoltak a világ tőzsdéi, ezzel egyidejűleg a BÉT-en is eluralkodott a pesszimizmus. Csütörtökön és pénteken újra némi erősödést láthattunk, azonban a Prémium kategóriában jegyzett részvények túlnyomó többsége negatív tartományban zárta a hetet.

A BUX index 0.92 százalékos emelkedést követően 42 191.13 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX múlt heti hozama -6.31 százalékon alakult. A BUX index idén több mint 20 százalékos mínuszban is járt, jelenleg mérsékeltebb, azonban még mindig súlyos, 16.82 százalékos mínuszban áll a magyar tőzsdeindex. A BUMIX index értéke pénteken 1.17 százalékkal nőtt meg, a hetet 1.84 százalékos mínuszban zárta az index. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben az elmúlt időszakban látott gyengébb teljesítménynek köszönhetően újra 1.9 százalékos mínuszban van.

A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során összesen 15 darab társaság papírja gyengélkedett, mindössze 5 darab részvény tudott emelkedést felmutatni, a Zwack stagnált. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Ezen részvények zárták negatív tartományban az elmúlt kereskedési hetet:

Negatív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég 1.48 százalékos mínuszban zárta április első kereskedési hetét. Hasonló, mértékű visszahúzódást láthattunk az Akko Invest (-1.09%) és Rába (-1.51%) árfolyamában is.

Csekély mértékű, 1 százaléknál kisebb esést szenvedett el a múlt hét során az ANY Biztonsági Nyomda (-0.85%), a CIG Pannónia Életbiztosító (-0.30%) és a Masterplast (-0.72%).

2-3 százalékos mínuszba fordult, ezzel relatíve gyenge hetet tudhat maga mögött az Alteo Energiaszolgáltató (-2.92%), az AutoWallis (-3.60%), a Magyar Telekom (-2.09%), a PannErgy (-3.77%) és a Richter (-2.99%).

Még ettől is nagyobb mértékű, súlyos mínuszban zárta a múlt hetet az Appeninn Vagyonkezelő Holding (-5%), a MOL (-4.26%) és az Opus Global (-4.09%). Különösen gyengén teljesített az OTP Bank, a magyar bankpapír részvényeinek értéke 11.20 százalékkal csökkent az elmúlt hét során.

Az alábbi részvények teljesítettek jól a múlt héten:

Jól teljesítettek a múlt hét során az ingatlanpiac szereplői, a Budapesti Ingatlan 4.54 százalékos pluszban zárta a hetet, a Duna House árfolyamában 5.38 százalékos erősödést láthattunk. A Graphisoft enyhe, 0.53 százalékos pluszba fordult. Több mint 3 százalékos pluszba fordult, ezzel erős hetet tudhat maga mögött a Takarék Jelzálogbank (+3.33%) és a Waberer’s is (+3.20%).

Így teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények:

Vegyesen teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények, mind a négy blue-chip részvény múlt heti hozama mínuszosan alakult.

A MOL árfolyamában 4.26 százalékos csökkenést láthattunk a múlt héten, a gyengélkedés ellenére is a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 10.5 százalékos pluszban vannak idén.

A Magyar Telekom 2.09 százalékos visszahúzódást mutatott fel a hét során, 2022-ben a részvény 3.4 százalékos mínuszban van.

Az OTP Bank árfolyamában súlyos, 11.20 százalékos esést figyelhettünk meg az elmúlt 5 kereskedési nap során, a magyar bankpapír 34.5 százalékos mínuszban van idén. A súlyos esés hátterében több tényező is állhat, aggodalomra adhatott okot a befektetők körében az, hogy az Európai Bizottság megindította a jogállamisági mechanizmust. Ennek eredménye az is lehet, hogy kevesebb forrást kap Magyarország, ami meglehetősen rossz hír a makrogazdasági folyamatokra érzékeny bankszektor számára, emellett a különadótól való félelem is sújtotta az OTP részvényeit.

Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában 2.99 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg, a Richter az OTP-hez hasonlóan különösen gyengén teljesít eddig idén, 2022-ben 20.2 százalékos mínuszban van a papír.

Egy újabb mozgalmas hét előtt áll a Budapesti Értéktőzsde.