Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Így hatnak az inflációs adatok a forintra

Nem újdonság, hogy egy meglehetősen erős inflációs nyomás jellemzi az utóbbi, és valószínűleg az előttünk álló időszakot is. Mindez nem csupán Magyarországon jelent problémát, a fejlett világ döntő részén szembe kell nézniük a gazdaságoknak az elszabaduló árak által okozott gondokkal. Többek között a forint árfolyamára is számottevő hatást tud gyakorolni egy-egy inflációs adat – a befektetők értelmezésétől függ azonban, hogy végül melyik irányba indul a magyar fizetőeszköz.

Magas infláció – első körben rossz hír

Többféle elmélet, képlet létezik arra vonatkozóan, hogy mi határozza meg egy adott deviza reális értékét. Ilyen például a vásárlóerő paritás, amely szerint két fizetőeszköz egymáshoz viszonyított értékét leginkább az érintett országokban lévő infláció határozza meg. Természetesen ez nem teljesen valósul meg, hiszen a piaci hangulat, országspecifikus egyéb tényezők és még számos egyéb határozza meg a keresztárfolyamokat.

Pénteken is igen magas, 8,%-os éves inflációt közölt a Központi Statisztikai Hivatal (www.shutterstock.com)

A pénz vásárlóerejének csökkenése azonban mindenképpen rossz hír az adott pénznem számára; ha magas itthon az infláció, akkor kevesebb árut, reáleszközt vásárolhatunk ugyanannyi forintból. Kijelenthető tehát, hogy a pénzromlás a devizapiacon is kifejti hatását, főleg akkor, ha a most látottakhoz hasonló mértékben elszakad a jegybanki céloktól az árfolyam.

Jegybanki lépésektől függ a folytatás

Nem automatikusan következik azonban egy adott, akár várakozásokat felülmúlóan magas értéket mutató inflációs adatból a forint gyengülése. A jegybank ugyanis már tavaly június óta végzi a monetáris szigorítást, éppen azért, hogy megfékezze a kétségtelenül minden korábbi elképzelést felülmúló tempót mutató pénzromlást. A jegybank reakcióját is érdemes tehát belekalkulálnia a piacnak, amikor érkezik egy kedvezőtlenebb képet mutató inflációs adatsor.

A jegybanki válasz tompíthatja az inflációs hatásokat

Ha a várt feletti pénzromlás ugyanis egy ösztönző lesz a monetáris döntéshozók számára, és ezáltal még nagyobb fokozatba kapcsolják a kamatemelést, akkor összességében még akár pozitívan is értelmezhetik a folyamat egészét a befektetők. Ellenkező esetben persze a kockázat is nagyobb; ha rendre magas infláció ellenére sem történik valamilyen szigorítás, az könnyen teljesen alááshatja a forintba vetett bizalmat. Ez azonban nem jellemző, lassabb vagy gyorsabb szigorításokkal, de reagál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzromlásra, ezzel számolhatnak is legtöbbször a piacok.

Címlapkép forrása: Shutterstock