2024 október 04

5 milliárd dollár – ennyibe kerül a Shellnek az orosz kivonulás

A multinacionális olajvállalat a döntését követően, hogy elhagyja az orosz piacot, csütörtökön kijelentette, hogy a korábban becsült 3,4 milliárd dolláros összegnél magasabb értékkel fogja az első negyedévi eredményét terhelni. Shell március elején jelentette be, hogy az oroszok támadása miatt fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogén-projektben. Az eszközérték-leírás új becsült értéke 4-5 milliárd dollár között van. Közben a szárnyaló olaj- és gázárak fellendítették a kereskedelmi tevékenységet az első negyedévben.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/SHEL/Q1KJqx2P-Russia-exit-costs-Shell-5-billion/”
options= ‘Q1KJqx2P’]

Az első negyedévi 4 és 5 milliárd közötti adózás utáni értékvesztés nem befolyásolja a vállalat nyereségét – jelentette ki a Shell a május 5-én esedékes eredményhirdetése előtt. A 210 milliárd dolláros cég elmondta, hogy az emelés a szerződésekkel kapcsolatos további lehetséges hatások, követelések leírása, illetve hitelezési veszteségek miatt volt szükséges. A részvényei 1,2 százalékot estek a londoni kereskedés kezdetekor. „Az LNG kereskedelemből származó bevételek várhatóan magasabbak lesznek a negyedévben az előző három hónaphoz képest. Az olajkereskedelemből származó bevételek jelentősen magasabbak lesznek a negyedévben,” jelentette ki a Shell.

(www.shutterstock.com)

Újabb heti csökkenésre lehet számítani

A 2022-es év kezdete évtizedek óta az egyik legforgalmasabb időszak volt az olaj – és gázipar számára, mivel több nyugati vállalat is gyorsan kivonult Oroszországból. A nyersolaj árfolyamok továbbra is magasan vannak, bár úgy tűnik a volatilitás szempontjából most csendesebbek a piacok. Az előző heti 15 dolláros zuhanás után úgy tűnik ezt a hetet is piros gyertyával zárja az olaj, bár a csökkenés nem annyira szignifikáns, mint egy héttel ezelőtt. Jelenlegi állás szerint 2-3 dolláros mínusszal számolhatunk. A napi grafikonon enyhe plusz látható, a WTI 0,95 százalékot gyarapodott, az írás pillanatában 97 dollárnál jár. Brent 0,58 százalékos pluszban van jelenleg, és egy hordó 101 dollárba kerül.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/WTI/ftdTMjb5-WTI-Crude-Oil-is-close-to-another-weekly-loss/”
options= ‘ftdTMjb5’]

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock