Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Zuhan az OTP – most minden összejött ehhez

Nincs jó hete a legnagyobb hazai blue chipnek, pedig nagyon másképp nézett ez ki hétfőn. Az orosz-ukrán helyzet által okozott negatív hangulat, az újabb Oroszországra kivetendő szankciók, valamint a különadótól való félelem is sújtotta az OTP részvényeit, mígnem tegnap már közel 9 %-os mínuszban zárt a papír. Jó pár tényező megváltozása kellhet a fordulathoz, a technikai túladottság ugyanakkor újra az OTP segítségére lehet.

Megnyugvás után szakadás

A hétfői nap jól indult az OTP számára. A vasárnap lezajlott országgyűlési választás egyértelmű eredménye miatt kieshetett egy bizonytalansági tényező, amit a befektetők jókora emelkedéssel díjaztak – persze ehhez az akkori jó nemzetközi hangulat is hozzájárult. Ekkor újra elérhető közelségbe került a kiemelten fontos 13000 forintos szint, de hamar lefordult az árfolyam. A keddi és szerdai eséshez hozzájárult a negatívvá váló külpiaci hangulat, illetve a kedden bejelentett újabb szankciós csomag az Európai Unió részéről. A szerdai, szinte pánikszerű eladásokat azonban már specifikusabb tényezők okozhatták.

Nehéz napjai vannak az OTP-nek, sorra esnek el a támaszok

Egyrészt aggodalomra adhatott okot a befektetők körében az, hogy az Európai Bizottság megindította a jogállamisági mechanizmus. Ennek eredménye az is lehet, hogy kevesebb forrást kap Magyarország, ami meglehetősen rossz hír a makrogazdasági folyamatokra érzékeny bankszektor számára. Már önmagában ezek is jelentős esést okoztak szinte az egész budapesti tőzsdén, Orbán Viktor miniszterelnök egyik, nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott mondata azonban további félelmet válthatott ki. A miniszterelnök ugyanis egy kérdésre úgy fogalmazott, hogy az energiaárak emelkedésének kordában tartásától függ, hogy lehet-e szükség különadók bevezetésére. A bankadó miatt régi emlékekkel bíró OTP számára meglehetősen rossz hír lenne egy esetleges bankszektort sújtó adó.

Támasz közelében az árfolyam

A fentiek bőven elégnek bizonyultak ahhoz, hogy meglehetősen nagy forgalommal törje le az OTP árfolyama a 12000 és a 11000 forintos támaszokat is. Így már a lélektanilag és technikailag is igen fontos 10000 forintos támaszzóna közelébe hullott az OTP – amennyiben ez sem tartana ki, akkor a márciusi aljak lehetnek megfelelőek a fordulat elindítására 9400 körül. Ha erőre kapna a bankpapír, a 11000 forintos szint után nehézséget okozhat a 12000-re érték áttörése is, illetve az afelett nem sokkal található 20 napos mozgóátlag. Mindenesetre a Bollinger-szalagok és az RSI indikátor már jelentős túladottságot jelez rövidebb időtávokon, így egy korrekció nem lenne meglepő az OTP-nél.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220406/kulonadok-johetnek-csunya-eses-a-tozsden-537805