Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szakad a forint – betett a jogállamisági mechanizmus

Tegnap délután érkezett a hír, miszerint az Európai Unió elindítja a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését Magyarországgal szemben. A két fél közötti vita az uniós források felhasználásáról nem új keletű, most ért azonban elérhető közelségbe az, hogy forrásoktól eshet el az ország. A magyar tőzsde jelentős eséssel reagált a hírre, a forint azonban kiemelten rosszul teljesít – felértékelve ezzel a jegybank holnapi döntésének súlyát.

Zuhanás von der Leyen szavaira

Az Európai Bizottság elnökének bejelentése, miszerint megindul a jogállamisági eljárás, némileg váratlanul érkezett a piaci reakciók alapján. A jelentős befektetői elbizonytalanodást az okozhatja, hogy immár nem csupán politikai jellegű csatározásról van szó, hanem az országba érkező európai uniós források mennyisége a tét. Értelemszerűen a magyar gazdaság számára a minél magasabb részesedés az üdvös az EU-s pénzekből, ide értve a helyreállítási alapot is. Még persze nem tudni, hogy lesz-e valóban jelentős pénzügyi következménye az eljárásnak, de a bizonytalanság is negatívan hat önmagában is a budapesti tőzsdére és a forintra.

Hónapokig elhúzódhat a vita a források körül (www.shutterstock.com)

Különösen aggasztó, hogy az EUR/HUF kurzusban látható, a forint számára pozitív tendencia látszik megszakadni. A 400 körüli szintekről ugyanis eredményesen erősödött vissza a magyar fizetőeszköz egészen a 370-es érték alá – most azonban azt újra jóval meghaladva esik a forint. Persze nem csupán ettől a mechanizmustól függ a forint árfolyama, éppen ezért lesz érdekes a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnapi döntése az egyhetes betéti tender kamatáról. Kétségtelen, hogy nagyobb nyomás lehet a jegybankon a forintárfolyam miatt, hogy megemelje az irányadó rátát. Nagyban függhet ez attól, hogy a döntéshozók mennyire tekintik átmenetileg és károsnak a forint mostani zuhanását.

Gyengülés irányába fordulva

Tegnapi cikkünkben utaltunk rá, hogy kulcsfontosságú, hogy a háború előtti mélypontot jelentő 370 körüli szintekről merre mozdul az EUR/HUF keresztárfolyam. A tegnapi nappal ez egyelőre eldőlhetett, ráadásul az árfolyam a 375-ös értéken is túlfutott már. Így a következő jelentős ellenállás a 380-as szint lehet, ha eddig gyengül a forint, akkor már az eddigi erősödés fordulatáról is beszélhetünk. Visszafordulás esetén már a 375-ös szint leküzdése sem lehet egyszerű, de kulcsszintként továbbra is a technikailag és lélektanilag is fontos 370-es értéket kell figyelnünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock