Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Háborús helyzet, kevés makroadattal – ez vár ránk a héten

Nem számíthatunk az előttünk álló 5 napban túl sok makroadatra, ennek ellenére kicsi az esélye, hogy unalmas lesz a hetünk. A nemzetközi tőkepiaci hangulatot ugyanis továbbra is az orosz-ukrán háború állása alakítja leginkább, most ráadásul igen nagy a bizonytalanság az esetleges békével kapcsolatban. Magyarországon az inflációra és az MNB-re figyelhetünk, valamint az országgyűlési választások eredményét árazhatják a piacok.

Nemzetközi piacok – háborún marad a fókusz

Az orosz-ukrán háború már több, mint egy hónapja zajlik, ennek megfelelően egyre nagyobb emberi és katonai veszteségek keletkeztek keleti szomszédunknál. Az előző héten még arról lehetett olvasni, hogy nagyon közelít az orosz és az ukrán fél a megegyezéshez, azóta sem szűntek azonban a hadműveletek. Nagy kérdés, hogy Oroszország valóban visszavonulóban van a nem oroszajkúak által lakott területekről, vagy éppen csapatösszevonásra készülnek.

Újra jönnek munkanélküliségi adatok az USA-ból (www.shutterstock.com)

Az első jelentős makroadat csütörtök reggel 8 órakor érkezik, ekkor a német ipari termelésről kapunk adatsort. Ugyanezen a napon 14:30-kor szokásos módon megismerhetjük a munkanélküli segélykérelmek számát az Egyesült Államokra vonatkozóan. Az adatsor fontos képet ad az amerikai munkaerőpiacról, ami irányt adhat a jegybank szerepét betöltő Fed számára a monetáris politikához.

Magyarország – választások után

A tegnapi napon országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon, ennek eredményeképp végül kétharmados többséggel alakíthat majd kormányt a Fidesz-KDNP. Bár nehéz megítélni, hogy a magyar börze mozgásának mekkora részéért felelős a választási eredmény, mindenképpen alakíthatja a hangulatot a következő napokban.

Meggyőző győzelmet aratott a kormány tegnap (MTI/Szigetváry Zsolt)

Emellett holnap reggel 9 órakor a hazai ipartermelésről kapunk adatsort. Csütörtök délelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újra meghirdeti az egyhetes betéti tendert, kérdés, hogy emel-e ennek 6,15 %-os kamatszintjén a jegybank. A forint szempontjából az előző mellett szintén fontos lehet a pénteken 9 órakor megjelenő inflációs adat; várhatóan továbbra sem enyhült hazánkban a pénzromlás nyomása.

Címlapkép forrása: Shutterstock