Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Súlyos lítiumhiányhoz vezethet az EV mánia

Az elmúlt két évben drasztikusan megnőtt az elektromos autók iránti kereslet a világ minden táján. A megnövekedett kereslet hatására nagy mértékű áremelkedést láthattunk a lítium árfolyamában, mivel szinte az összes elektromos autó lítiumion-akkumulátort használ. A lítiumhiány egyre nagyobb aggodalmat okoz, elképzelhető, hogy a hiány akár több mint egy évtizeden át is fejtörést fog okozni.

Keith Phillips, a Piedmont Lithium PLL vezérigazgatója szerint a szektor jelenleg egyértelműen az elektromos autózásra fókuszál. Az érintett vállalatok több milliárd dollárt költenek elektromos autók akkumulátorainak a fejlesztéseire. A vezérigazgató szerint teljesen átalakult az iparág az elmúlt néhány év során.

Az AutoPacific februárban arról számolt be, hogy a piackutató cég becslése szerint 2022-ben akár 669 200 darab tisztán elektromos hajtással szerelt autó is gazdára találhat az Amerikai Egyesült Államokban. 2 évvel ezelőtt, 2020-ban még mindössze 262 ezren alakult ez a szám.

https://www.shutterstock.com

A Verisk Analytics amerikai adatelemző és kockázatértékelő cég tulajdonában álló Wood Mackenzie tanácsadócég szerint a lítiumion-akkumulátor kereslet közel 80 százalékát az elektromos autók teszik ki. Jiayue Zheng, a cég tanácsadója elmondta, hogy a piacon tavaly óta okoz fejtörést a lítiumhiány, az elektromos autók iránti kereslet mértéke ekkor ugrott meg drasztikusan, emellett a folyamatosan növekvő nyersanyagárak is tovább rontják a helyzetet. Ausztrália, a világ legnagyobb lítium előállítója még 2023-ra is szűk lítiumpiacot prognosztizál. Egyes elemzők szerint az elektromos autók iránti megnövekedett kereslet hatására akár több éven keresztül is alacsony szinten maradhat az elérhető lítium kínálat.

A magas infláció is fejtörést okoz.

Az elmúlt időszakban látványos drágulást tapasztalhattunk az olaj árfolyamában, a magas üzemanyag árak hatására még tovább nőhet az elektromos autók iránti kereslet mértéke. Azonban jelenleg az EV szektor sincs túl szerencsés helyzetben, az elmúlt időszakban az ellátási lánccal kapcsolatos problémák és a nyersanyagok árfolyamában látott óriási mértékű drágulás jelentős fejtörést okoz az EV szektor szereplőinek.

A háború következtében óriási mértékű áremelkedést láthattunk egyes nyersanyagok árfolyamában. A vártnál nagyobb infláció is súlyos problémákat eredményezhet az autóiparban, különösen az EV szektorban. A nikkel, a lítium és egyéb elektromos autók akkumulátoraihoz nélkülözhetetlen nyersanyagok ára drasztikusan megemelkedett az elmúlt időszakban. A nikkel árfolyamában az alacsony kínálat következtében szinte folyamatos volt az emelkedés, azonban az orosz-ukrán háború kirobbanását követően kezdett el igazán hajmeresztően drágulni a nyersanyag. Az elektromos autókban felhasznált nikkel mintegy 17 százaléka Oroszországból származik. 

Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyivel érintheti súlyosabban az infláció az elektromos autógyártókat, mint a hagyományos autógyártókat, az azonban biztos, hogy az egész autóipar szenved a magas inflációtól. Az ekkora mértékű áremelkedés érinteni fogja az élet minden területét.

Forrás: MarketWatch