2024 október 04

Két év óta az első veszteséges negyedévet zárta a Wall Street

A Dow Jones ipari átlag 140 ponttal, azaz 0,4%-kal csökkent. Az S&P 500 nagyjából 0,2%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,3%-ot esett. A Walgreens Boots Alliance részvényei 6%-ot estek, ami a Dow-t is megterhelte. A gyógyszertárlánc felülmúlta a becsléseket a második pénzügyi negyedévre vonatkozóan, bár ez részben a világjárványhoz kapcsolódó termékek iránti keresletnek volt köszönhető.

Néhány technológiai részvény csütörtökön nyomás alatt volt a PC-piac jövőjével kapcsolatos elemzői aggodalmak közepette. Az AMD részvényei több mint 3%-ot csúsztak, miután a Barclays elemzői a részvényt túlsúlyról egyenlő súlyozásra minősítették le. Eközben a HP Inc. és a Dell 4,7%-kal, illetve 5,5%-kal esett, miután a Morgan Stanley a részvényeket túlsúlyról egyenlő súlyozásra minősítette vissza. Csütörtökön lesz az utolsó márciusi és az első negyedévi kereskedési nap. A hónap második felében a részvények emelkedtek, az S&P 500 és a Nasdaq a hónap végén egyenként 5%-os, a Dow pedig közel 4%-os emelkedéssel zárja a hónapot.

Az első negyedévben azonban a Dow és az S&P 500 egyaránt körülbelül 3%-os mínuszban van, a Nasdaq pedig több mint 7%-os mínuszban. Mindhárom átlag esetében ez lesz az első negatív negyedév 2020 első negyedéve óta, amely a Covid-járvány kezdetét jelentette az Egyesült Államokban. „Volt egy szép megkönnyebbülési rally, részben annak köszönhetően, hogy elkezdtünk átlátni az invázión, némi tisztánlátás a központi banki intézkedések körül, és némi technikai vásárlás, mivel sok pénz volt a pálya szélén” – mondta Erik Knutzen, a Neuberger Berman több eszközosztályú stratégiákért felelős befektetési igazgatója. „De úgy gondoljuk, hogy innentől kezdve a befektetők egy bizonyos ponton rájönnek, hogy várjunk csak, a növekedés lassul, a kamatlábak emelkednek és az infláció még mindig magas. Ez még mindig kihívást jelentő helyzet a részvények számára”.

Az olajárak csökkentek, a West Texas Intermediate határidős jegyzései 4%-kal, hordónként 103 dollár körüli szintre estek. Ez azért következett be, mert Joe Biden elnök kormánya fontolóra veszi azt a tervet, hogy napi 1 millió hordó olajat szabadítson fel a stratégiai kőolajkészletből körülbelül hat hónapra – mondta egy forrás az NBC Newsnak. A volatilis olajárak a részvények fölé magasodtak, az amerikai nyersolaj ára szerdán több mint 3%-kal emelkedett. Németország az Oroszországgal fennálló viták miatt a földgáz lehetséges adagolására figyelmeztetett, az amerikai nyersolajkészletek pedig csökkentek. „Sajnos a jó és a rossz hírek között fogunk ugrálni” – mondta George Mateyo, a Key Private Bank befektetési igazgatója. „Ez némi volatilitást fog okozni.”

Ukrajnában az orosz erők továbbra is tartják állásaikat Kijev körül és lövik a fővárost – közölték brit hírszerzési tisztviselők. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy az orosz földgázért való fizetést rubelben kell majd teljesíteni, jelentette a Reuters, ami tovább bonyolítja Európa energiaellátási kérdéseit. A gazdasági adatok közül a heti munkanélküli segélykérelmek száma 202 000 volt. A Dow Jones által megkérdezett közgazdászok 196 000-re számítottak.

A személyi jövedelem 0,5%-kal nőtt, ami megfelelt a várakozásoknak, míg a fogyasztói kiadások a vártnál kisebb mértékben emelkedtek. A Fed által figyelt kulcsfontosságú inflációs mutató, a Core PCE árak 5,4%-os növekedést mutattak februárban az előző év azonos időszakához képest. Ez éppen csak elmaradt az 5,5%-os várakozástól. A részvények egy szerdai csökkenő ülésszakon vannak túl, amelyen a Dow és az S&P 500 egy-egy négynapos győzelmi sorozatot szakított meg. A Dow 65,38 pontot, azaz 0,2%-ot veszített. Az S&P 500 0,6%-ot, a Nasdaq pedig 1,2%-ot esett.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/03/30/stock-market-futures-open-to-close-news.html