Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nincs kamatemelés, szenved a forint

Jól alakult a forint számára a hét, legalábbis a mai napig. A magyar fizetőeszköz erősödéssel tört ki korábbi, 370-375 közötti sávjából az euró ellenében, ugyanakkor a csütörtöki napon büntetik a forintot a befektetők. Ennek oka a nemzetközi tőkepiaci hangulat romlása mellett az is lehet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtatott az irányadó rátán a mai aukción.

Nem lépett a jegybank

November óta az egyhetes betéti tender kamatszintje az irányadó ráta Magyarországon, hogy a jegybank minden héten rugalmasan dönthessen a legfontosabb monetáris kondícióról. Eleinte ezzel gyakran élt is az MNB, január óta azonban havi 1 kamatemelést terveztek, a kamatdöntő ülések hetén. Az orosz-ukrán háború hatásai indokoltak még egy 70, és egy 50 bázispontos szigorítást a fentin kívül, azóta úgy tűnik, újra a havi rendszerességre állt át a jegybank.

Újra gyengülő pályára állt ma a forint

Erre utal a mai nap is, ugyanis 6,15 %-on hirdette meg ismét az egyhetes betéti tendert a központi bank. A befektetők emiatt csalódottak lehetnek, bár tény, hogy éppen a forint erősödése miatt volt kisebb a nyomás az MNB-n. A mostani forintgyengülés nagyobb részben ennek köszönhető valószínűleg, ugyanakkor a nemzetközi hangulat romlása is fontos szerepet játszhat. Távolabbinak tűnik ugyanis jóval az orosz-ukrán béke, mint a keddi, tárgyalásokról érkező pozitív hírek után. Ráadásul a hétvégén országgyűlési választásokat tartanak hazánkban, ami bizonytalansági tényezőként könnyen lehet a forintesés harmadik tényezője.

Visszatesztelés vagy fordulat?

Az, hogy az EUR/HUF kurzus újra elérte a 370-es szintet, két dologra is engedhet következtetni. Az egyik, hogy a korábbi sáv alját tesztelte most vissza a magyar fizetőeszköz, ez esetben csupán a technikai elemzés szempontjai alapján hamarosan vissza is erősödik majd. Ellenkező esetben ugyanakkor be is fejezte ezt az erősödési kört a forint, és már újabb gyengülő trend van kialakulóban, ha csak rövidebb távon is. A kérdést az döntheti majd el, hogy a 370-es értékről merre mozdul a forint, a kulcsszint azért is fontos, mert a háború előtti mélypont is e körül rajzolódott ki.

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/aukciok-tenderek-gyorstenderek/forint-tenderek-gyorstenderek