Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Megszakadt a négy napja tartó nyerőszéria

Vegyesen alakult a szerdai kereskedési nap a világban. Az európai vezető tőzsdeindexek közül a német DAX és a francia CAC-40 index is a szerdai kereskedési nap egésze során végig negatív tartományban tartózkodott. A BUX 1.75 százalékot esett tegnap, ezzel újra 46 ezer pont alatt zárt a magyar tőzsdeindex. Az angol FTSE 100 jó napot tudhat maga mögött, 0.55 százalékos pluszban zárt az index. Az ázsiai mutatók pozitívabb képet festettek szerdán, a Shanghai Composite és a Hang Seng Index is pozitív tartományban zárt, a japán Nikkei 225 0.8 százalékos mínuszban zárt.

A vezető amerikai tőzsdeindexek is negatív tartományban zárták a tegnapi kereskedési napot, ezzel megszakadt a Dow Jones Ipari Átlag és az S&P 500 négy napja tartó nyereségsorozata.

Az elmúlt időszakban szinte megszokottá vált a tőzsdéken a magas volatilitás és a bizonytalanság. A befektetőknek számos tényező okoz fejtörést: orosz-ukrán háború, magas infláció, koronavírus esetek újbóli növekedése, globális kamatemelések – Jerome Powell nem régiben bejelentette, hogy a Fed az infláció megfékezésének érdekében nem riad vissza a szokásosnál nagyobb mértékű kamatemeléstől sem.

https://www.shutterstock.com

A szerdai kereskedési nap során is a bizonytalanság dominált az amerikai tőzsdéken.

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag a kereskedési korai szakaszában egy kis időre még pluszba is fordult, de nem tartott ki a lendület. Végül 65.38 pontos, 0.19 százalékos csökkenést követően 35 228.81 ponton zárta a szerdai kereskedési napot a Dow Jones Ipari Átlag, ezzel megszakadt az index 4 napja tartó nyerőszériája. Az index legjobban teljesítő komponensei közé tarozott például a UnitedHealth és a Walmart. A blue-chip index idén 3.05 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 6.54 százalékkal nőtt meg az index értéke.

S&P 500: Az S&P 500 a tegnapi kereskedési nap egésze során lefelé tartó trendben mozgott, 29.15 pontos, 0.63 százalékos esést követően 4 602.45 ponton zárt tegnap a benchmark index. Ezzel az S&P 500 négy egymást követő nap óta először zárt negatív tartományban. Az S&P 500 2022-ben 3.44 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 16.27 százalékkal erősödött az index árfolyama. Kifejezetten erős napot zárt tegnap az energia szektor, míg például a nagy népszerűségnek örvendő technológiai szektor gyengélkedett.

Nasdaq Composite Index: Tegnap nem meglepő módon a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben az amerikai vezető tőzsdeindexek közül. A Nasdaq Composite Index 177.36 pontos, 1.21 százalékos visszahúzódást követően 14 442.27 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. Az index 2 „zöld” nap után először zárt „pirosban”. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 7.69 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 10.71 százalékkal nőtt meg az index értéke.

Szerdán az Ukrajnával kapcsolatos kétségek közepette tovább folytatódott az olaj árfolyamában látható emelkedés. A kriptovaluták piacán is megfigyelhető a bizonytalanság, azonban az elmúlt napokban látott nagy mértékű emelkedés némi bizakodásra adhat okot. A bitcoin árfolyama kedden újra 48 ezer dollár fölé kúszott, amelyre idén még nem volt példa. Ahogy korábbi cikkünkben is taglaltuk, a The Verge szerint a kriptovaluták jelentős szerepet játszanak az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban. Az Ukrajnába érkező adományok által a kriptovaluták lehetnek a háború hősei. Az ukránok mellett az oroszok is előszeretettel fordulnak a kriptovaluták felé, hiszen általuk elkerülhetőek lehetnek az országra kivetett pénzügyi szankciók bizonyos részei.

A befektetők továbbra is figyelemmel kísérik az orosz-ukrán helyzet alakulását, mind a pozitív, mind a negatív hírekre hevesen reagálhatnak a tőzsdék, valószínűleg az elkövetkező napokban továbbra is a már jól megszokott magas volatilitással párosuló bizonytalanság lesz megfigyelhető.

Borítókép forrása: https://www.shutterstock.com