Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Richter – devizapiaci hatások a fókuszban

A harmadik legnagyobb kapitalizációjú magyar blue chip, a Richter mindig kissé egyedi mozgást mutat be a nagy tőzsdei esések, illetve szárnyalások alkalmával. A makrogazdasági helyzettől nem szorosan függő gyógyszercég számára ugyanis sokszor a devizaárfolyamok nagyobb hatással járnak, mint akár egy koronavírus járvány, vagy éppen az orosz-ukrán háború kitörése. Most is élhetünk a gyanúperrel, hogy leginkább a forint-, illetve a rubelárfolyam áll a befektetők fókuszában.

Erősödő forint, erősödő rubel

A háború kitörésekor az általános pánik persze a Richter részvényeinek piacát is elérte, a gyógyszeripari vállalat papírjainak értéke is jelentősen esett a rendkívül rossz tőkepiaci hangulatban. Ez a pánik mostanra elülni látszik, így a Richter esetében is egyre inkább a reáltényezők befolyásolhatják az árfolyamot. Mivel gyógyszeriparról beszélünk, a cég nem teljesen befolyásolt a makrogazdasági trendek által; jóllehet a nőgyógyászati és pszichiátriai termékek keresletét nem mozgatják meg túlságosan a gazdasági ciklusok.

Sokat erősödött a rubel az utóbbi napokban (www.shutterstock.com)

A Richter azonban bevételeinek döntő részét külföldön termeli, így a vállalat számára egyértelműen a gyenge forint az üdvös. Ezzel egyetemben fontos az is, hogy az érintett országok helyi devizája erős legyen, hasonló okokból. Az elmúlt napokban a háborús feszültség enyhülése, valamint az oroszok bejelentése (miszerint rubellel kell fizetni az orosz gázért) miatt számottevően erősödött a rubel, ami jó hír a Richter számára az oroszországi bevételeinek magas aránya miatt. A forint is erősödött viszont, ami már az összes többi országban történő értékesítések (kiváltképpen az USA-ra kell gondolni) miatt kedvezőtlen fordulat.

Fontos szintél

Mindezek hatásaként meglehetősen ingadozó, de összességében némileg emelkedő mozgást azonosíthatunk a Richter esetében. A napos grafikonon szinte felváltva vannak zöld és piros gyertyák is, ami ugyancsak a bizonytalanságot jelezheti. Az összességében pozitív trend rámutat a feszültség enyhülésére, valamint arra is, hogy a Richter befektetői egyre optimistábbak a cég kapcsán, a gazdasági folyamatokhoz képest meglévő viszonylagos függetlenség nagy érték lehet a kockázatosabb környezetben. További emelkedés esetén először a kiemelt fontosságú 7500-as szintet kellene leküzdenie az árfolyamnak, esés esetén pedig a korábban is támaszul szolgáló 7000-7100-as sáv lehet a legjelentősebb támasz.

Címlapkép forrása: Richter