Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szárnyal a forint a béke reményére

A tegnapi napon nagyon jó hírek érkeztek az orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán. A török külügyminiszter tájékoztatása szerint ugyanis jelentősen közeledtek a felek álláspontjai, ami akár egy tűzszünetnek is megágyazhat. A hírt valóságos örömünnep követte a piacokon, a forint is jelentős erősödésbe kezdett. Ezzel kitörhetett korábbi sávjából a magyar fizetőeszköz, utat nyitva a további meneteléshez.

Segített az optimizmus

A forint számára két szempontból is rendkívül aggasztó a háborús helyzet. A nemzetközi hangulat romlása általánosan is kedvezőtlen az olyan sérülékeny devizák számára, mint a forint, ráadásul a földrajzi közelség sem túl biztató a befektetők számára. A tegnapi hír így érthetően okozott jelentős erősödést a magyar fizetőeszköz számára, számottevően csökkent ugyanis a háború további mélyülésétől, esetleg kiterjedésétől való félelem.

Enyhül a háborús feszültség, szárnyal is rá a forint (www.shutterstock.com)

Ugyanakkor fontos lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meglehetősen határozott kommunikációja, mely szerint mindent megtesznek a pénzpiaci stabilitásért, valamint a monetáris szigorítás is tartós maradhat az elszabaduló infláció miatt. Holnap délelőtt hirdeti meg szokásosan az egyhetes betéti tenderét az MB; az erősödő forint miatt nincs túl nagy lépéskényszerben a jegybank, ráadásul az elmúlt hetek intézkedései is inkább a havi 1 kamatemelés felé mutattak. Egy esetleges szigorítás tehát inkább pozitív meglepetésként hatna a piacok számára.

Kitörve a sávból

Keddi cikkünkben jeleztük, hogy a hó eleji óriási gyengülés utáni megnyugvást követően egy szűkebb sávban ingadozott az EUR/HUF kurzus. A 370-es szint jellemzően megállította az erősödést, de a 375-ös értéknél sokkal tovább sem tudott gyengülni a forint. Azzal, hogy tegnap erőteljesen letörte a 370-es kerek szintet a forint, határozott felértékelődési potenciált mutatott. A technikai elemzés eszköztára szerint tehát van tér további menetelésre, ugyanakkor ezt leginkább továbbra is a háborús, valamint a jegybank felől érkező hírek dönthetik el. További erősödés esetén a 365-ös szint lehet fontos támasz; amennyiben romlana a hangulat, a 370-es euróárfolyam már ellenállásként szolgálhatna.

Címlapkép forrása: Shutterstock