2024 október 04

Több fronton is harcol a kínai gazdaság

Kína nagy célja a gazdasági vezetőpozíció átvétele, és Amerika régóta tartó uralmának megdöntése. Az ország szeretne az elsőszámú gazdasággá válni, azonban ehhez nagyon sok változás vár még a nemzetre. Az elmúlt évek hatalmas fejlődése tavaly lelassult, és ez aggodalomra ad okot. A városi népesség, illetve a gazdaság gyors gyarapodása a tavalyi évben felvetett néhány problémát. A fejlődés eddigi motorjának számító ingatlanpiacot szabályozni kellett, hiszen túlságosan kockázatos hiteleket vettek fel az egyes ingatlanfejlesztők. A szabályok bevezetése után sokan az eladósodás szélére kerültek. Az egyik ilyen elrettentő példa az Evergrande hanyatlása volt, amely 305 milliárd dolláros adósságot halmozott fel magának, és a részvényárfolyama 90 százalékot csökkent.

(www.shutterstock.com)

Milyen változásokra lesz szükség a sikeresség növelése érdekében?

Szeretnék a pénzügyi tőkeáttétel masszív növekedését ledolgozni, illetve a hatalmas szennyezés csökkentésére is nagy figyelmet fordítanak. Ez azonban egyes nehézipari vállalatok termelési kapacitásának korlátozásával jár, amely további visszahúzást eredményezhet. A vezetőségnek oda kell figyelni tehát a termelés mennyiségére, hiszen a szennyezés nagyon erős az országban, ez mellett a gazdasági növekedést is biztosítani kell. Ha ez magában nem lenne elég kihívás, az elmúlt évben a környezet sem volt kedves az országok fejlődésével kapcsolatban. A koronavírus, illetve a háború mind-mind negatívan hathatnak a gazdaságokra.

(www.shutterstock.com)

Most Xi Jinping elnöknek újabb kihívás okoz fejtörést

A legújabb kérdés az, hogy Pekingnek mennyire kellene toleránsnak lennie a jüan leértékelődésével kapcsolatban. Miután a múlt hónapban csaknem négy év óta a legerősebb értéket érte el a dollárral szemben, a valuta körülbelül egy százalékot zuhant vissza. Az amerikai és a kínai központi bankok közötti éles eltérés miatt további csökkenést előidéző nyomásra számíthatunk. A baj ezzel az, hogy a gyengülő jüan hajlamos a további tőkekiáramlás ösztönzésére. Nagy szükség van a stabil árfolyam biztosítására, hiszen az Oroszország elleni szankciók felfedhetik Kína potenciális sebezhetőségét a dollár alapú globális pénzügyi rendszerrel való mély összefonódása miatt. Kína kimaradt a háborúból, bár ennek ellenére több fronton is harcol a gazdasági fejlődésének gyorsítása érdekében.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/CNYUSD/OECyDIMg-Depreciation-of-the-yuan/”
options= ‘OECyDIMg’]

Forrás: bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock