2024 október 04

Így helyettesítené Európa az orosz gázt

Hosszú ideje vagyunk kitéve Oroszországnak, azonban az idők során ezt a függést az EU igyekezett minél jobban csökkenteni. Több okozója is volt ennek, ilyen legutóbbi az orosz-ukrán háború. A háború előtt sem volt legjobb a helyzet. A Gazprom a szerződésben belefoglaltakat teljesítette, azonban az európai gázárak hihetetlen magasságokba ugrottak a téli hónapokra. Több politikus is felszólalt a helyzet miatt, és az országok próbálták más forrásokból pótolni a hiányt. A gázzal kapcsolatos 2006, illetve 2009-es viták, valamint a Krím elfoglalása által elindított folyamatot a mostani háború tetőzte. Megfogalmazódott a változtatás szükségessége. Előkészületek elindítására van szükség, és az összes Európába irányuló orosz gáz teljes megszüntetéséig kell eljutni. Oroszország azonban továbbra is az EU-gázfogyasztásának 40 százalékáért felel.

(www.shutterstock.com)

Amerika és az LNG importok szerepe az átállásban

A folyékony földgáz várhatóan kulcsszerepet játszik majd az átállásban. Az orosz gáz nagy részét a kiépített gázvezetékek infrastruktúrájának segítségével szállítják, ezzel szemben az LNG-t általában hajóval. Az Európai Bizottság ebben a hónapban elfogadott egy stratégiát mely szerint fokozatosan csökkentik az orosz gázexport mennyiségét. Az év végére a teljes orosz importmennyiség kétharmadát szeretnék elhagyni. Ez hatalmas emelkedést jelentene az LNG importban, illetve több szűk keresztmetszetre is rávilágítana. Az első és egyben legfontosabb korlát a globális LNG termelési kapacitására vonatkozik, és az előrejelzések továbbra is rendkívül szűk piacokat jósolnak. Ráadásul a piacot a hosszú távú szerződések jelentős része jellemzi, ami azt jelenti, hogy még akkor is, ha az uniós vásárlók hajlandóak magas árakat fizetni, nem garantált a siker. Továbbá az egyes kikötőkből történő szállítás Európa további országaiba is kihívást jelent, hiszen a meglévő csővezetékek kapacitása is korlátozott.

(www.shutterstock.com)

Legfontosabb lépések

 Az EU-s gázinfrastruktúra gyors frissítése szükséges annak biztosításához, hogy a gáz eljusson azoknak az országoknak is, amelyeknek nincs közvetlen hozzáférése. Ezen felül mind az Európai Bizottság, mind az Egyesült Államok kormánya magas szintű politikai kéréseket terjesztett elő Japánhoz és Dél-Koreához, hogy tereljék át a rakományok egy részét, és segítsék Európa helyzetét.

(www.shutterstock.com)

A legnagyobb kihívás tehát a tárolók újratöltése a következő tél előtt, orosz segítség nélkül. Ebben az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz, hiszen 2022 végére a legnagyobb LNG-termelőkké szeretnének válni.  

Forrás: barrons.com

Címlapkép: Shutterstock