Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Remek hírek után fontos szinten a Mol

A hét talán egyik legjelentősebb híre a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a második legnagyobb hazai blue chip, a Mol soha nem látott mértékű osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésének. A befektetők fantáziáját is felkeltette a hír, annál is inkább, mivel az olajcéggel kapcsolatban a háború ellenére is jó kilátásokat tapasztalhatunk. Fontos szinthez is érkezett az árfolyam, ennek áttörése komolyabb emelkedés előtt is kaput nyithat.

Kecsegtető osztalékhozam, eladott olajmezők

A Mol igazgatósága tekintettel arra, hogy a 2019-es tárgyév után elmaradt az osztalékfizetés, valamint arra, hogy a 2021-es év rekord eredménnyel zárult, extra osztalék kifizetését javasolja majd az áprilisi közgyűlésen. Összesen így részvényenként 300 forintos osztalékkal számolhatnak majd körülbelül a részvényesek, ami a mai árfolyamot nézve is 10 % feletti osztalékhozam. Másik hír a hétről, hogy a Mol eladja az Egyesült Királyságban lévő upstream (kutatás-termelés) kitettségeit. A magas olajárfolyam miatt ezt most magas eladási áron teheti meg várhatóan a Mol, a végső kifizetés vélhetően magasabb lesz a 2021 eleji 305 millió dolláros vételi ajánlatnál.

Szép osztalékhozamot ígérnek a Mol részvényei (www.shutterstock.com)

A magyar olajmulti egyelőre az orosz-ukrán háború kapcsán sem szenved el veszteségeket, sőt. Igaz, hogy a hazai benzinárstop miatt milliárdos veszteséget könyvelhet el naponta a Mol, de az Ural/Brent olajfajták közti árrés miatt ennek akár kétszeresét is visszanyerheti. Emellett a befektetők értékelhették, hogy a nehéz helyzetben is stabil a vállalat pénzügyi helyzete, ezt mutatja a rendkívüli osztalék, és ezt javítja majd az értékesített olajmezőből befolyt összeg is.

Régi fontos szint

A Mol mindezek hatására a 2800-as szint fölé volt képes szárnyalni a héten, ezzel már tetemes pluszban van 2022 eddigi eltelt részét tekintve az olajmulti részvénye. A 2800-as érték nagyon régóta jelent komoly ellenállást a Mol előtt, a tavalyi évben is ez a szint állította meg a részvény szárnyalását. Kiemelten fontos, hogy a következő napokban szignifikánsan legyőzi-e az erős ellenállást a Mol, ez esetben ugyanis akár a 3000 körüli részvényár is terítéken lehet. Amennyiben ez nem sikerül, újra a 2600-2700 közötti sávban időzhet majd az árfolyam.