2024 október 04

Megelőzték a Teslát

A Nikola azt tervezi, hogy a második negyedévben megkezdi a teherautók szállítását – közölték a vezetők az elemzőknek tartott prezentáció során. A teherautók gyártása az ügyfelek számára hétfőn kezdődött. A Nikola részvényei a bejelentést követően mintegy 4%-kal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben. A Tre akkumulátoros-elektromos változatát rövidebb útvonalakra szánják, a becsült hatótávolsága körülbelül 350 mérföld. A Nikola arra számít, hogy idén 300-500 darabot szállítanak a teherautókból, majd 2023-ban növelik a gyártást.

A Nikola egykor magasan szárnyaló részvényei egyszámjegyűre zuhantak, mióta az alapító, Trevor Milton 2020-ban etikai gondok miatt távozott. A vállalat megszakította a kapcsolatot Miltonnal, és rendezte a tevékenységével kapcsolatos minden fennálló követelését – ismételte meg szerdán. Milton ellen tavaly vádat emeltek szövetségi csalás vádjával, amely a Nikola tőzsdei bevezetése előtt tett kijelentéseivel kapcsolatos.

A Nikola azt tervezi, hogy az akkumulátoros-elektromos Tre-t egy hidrogén üzemanyagcellával működő változattal követi, amely akár 500 mérföldes hatótávolsággal érkezik, és hosszabb útvonalakra is alkalmas lesz. Ezt követi majd 2025-ben a Nikola által „következő generációsnak” nevezett üzemanyagcellás modell, amely akár 900 mérföldes hatótávolsággal alkalmas hosszú távú utakra. A hidrogén hajtású Tre a tervek szerint 2023 végén kezdi meg a szállítást, erősítette meg a vállalat.

Forrás:  https://www.cnbc.com/2022/03/23/nikola-begins-production-of-battery-electric-tre-semitruck.html