Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Belefáradt a korrekcióba is az OTP

Az orosz-ukrán háború a hazai blue chipek közül az OTP-re hatott a legrosszabbul, a bankrészvény árfolyama a novemberi csúcsokhoz képest gyakorlatilag feleződött. A pánik után sikerült némileg korrigálnia az OTP-nek, de egy ideje úgy tűnik, hogy nem lesz túl gyors a kilábalás a részvény számára. A háború alakulása mellett a nemzetközi  befektetői hangulat is sokat nyom a latba, de érdemes lesz figyelni az orosz és ukrán leánybankok konkrét helyzetére is.

Óvatosság az osztalékban, óvatosság a tőzsdén

Az OTP árfolyama több tényező miatt is nagy nyomás alatt volt a háború kitörése után. Egyrészt az orosz és az ukrán leánybankok helyzete került veszélybe, amelyek azért ha nem is döntő módon, de jól észrevehetően hozzájárulnak a nagybank profittermeléséhez és saját tőkéjéhez is. A másik tényező az általánosan negatív befektetői hangulat volt, ami a legnagyobb hazai blue chipet szokta a leginkább érinteni.

Megállt a korrekció az OTP-nél (www.shutterstock.com)

Abban, hogy az OTP fel tudott állni a mélypontról, a menedzsment részvényvásárlásai, a javuló nemzetközi hangulat és a technikai túladottság egyaránt szerepet játszottak. Az emelkedés azonban 13000 forintos árfolyamnál megállt, ami miatt egyelőre fordulatról nehéz beszélni – az eddigi mozgás inkább csak az óriási esés korrekciójának tűnik. Azóta ugyanis már közel 1000 forinttal lejjebb került az árfolyam. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy bár az igazgatóság ígéreteihez híven javasolja a 2019-es és 2020-as évek után járó, elmaradt osztalék kifizetését, a 2021-es eredményből mindössze 1 milliárdot fizetni ki a cég.

Nem lesz sétagalopp

Az osztalékfizetéssel kapcsolatos óvatosságból látszik, hogy a menedzsment tartalékolhat arra az esetre, hogyha a vártnál komolyabb nehézségeket okoz az orosz-ukrán helyzet. Az OTP mindenesetre jelezte, hogy leépíti orosz vállalati hitelportfolióját, nem fektetnek orosz állampapírokba, és az anyavállalat nem nyújt finanszírozást az orosz leánynak. Ezzel teljesen alárendeli magát a szankcióknak a nagybank. Csányi Sándor március elején ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy maradhat mindkét érintett országban az OTP, bár a legújabb információk szerint az orosz piac elhagyását is mérlegelik.

Továbbra is a háborús helyzet lehet meghatározó (www.shutterstock.com)

Mindebből látszik, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság a leánybankok kapcsán, és a háborús hírek még mindig képesek jelentősebb esést is okozni a tőkepiacokon. Az OTP esetében kulcsfontosságú lenne a helyzet konszolidálódása, addig kicsi az esély a gyors, az esést teljesen ledolgozó hegymenetre. Ráadásul a magyar országgyűlési választások miatti bizonytalanságra is gondolhatnak a befektetők, ha nem is volt egyelőre napirenden a háború okozta hírzaj miatt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/otp-oroszorszag-kivonulas-ukrajna-haboru-bank-piac.748487.html