2024 október 04

Patthelyzetben az orosz-ukrán háború – itt már senki sem nyerhet

Ahogy nő az ukrajnai háború emberekre és gazdaságra gyakorolt negatív hatása, úgy fokozódtak a diplomáciai rendezésre irányuló erőfeszítések. Volodimir Zelenszkij közvetlen tárgyalásokra szólította fel Putyint, aki továbbra is folyamatosan telefonhívásokat kap az országok vezetőitől, amelyek arra sürgették őt, hogy fontolja meg a tűzszünetet. Világélelmezési Program közben mindenkit figyelmeztetett, hogy a háború az éhezés és az alultápláltság növekedését okozhatja az egész világon, mivel Oroszország és Ukrajna a globális búzatermés mintegy 30 százalékát és a globális napraforgóolaj-kínálat több, mint felét teszi ki. Ahogy a háború egyre több kárt okoz, és a költségek is magasra rúgnak a szakértők szerint mindkét fél érdeke, hogy a lehető leghamarabb megállapodásra jussanak. Függetlenül attól, hogy Oroszországnak és Ukrajnának sikerül-e hamarosan megállapodásra jutnia, vagy sem, mindkét ország valószínűleg radikális változásokon megy keresztül még a legoptimistább forgatókönyvekben is.

(www.shutterstock.com)

Ahogy egyre jobban húzódnak a harcok, a gazdaságokra egyre nagyobb nyomás helyezkedik

A közel egy hónapja tartó orosz háború Ukrajnában a patthelyzet küszöbén áll. Az ukrán erők megálljt parancsoltak Oroszországnak, de az orosz elnök sem hajlandó meghátrálni. Fehéroroszország hamarosan maga is megtámadhatja Ukrajnát, és arra készül, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket helyezhessen el az országban, mondta a NATO tisztviselője. Közben Joe Biden és a világ vezetői készülnek a csütörtöki NATO-csúcstalálkozóra. A nyugati vezetők arra is figyelmeztettek, hogy Putyin komolytalannak tűnik a háború befejezésére irányuló diplomáciai tárgyalásokkal kapcsolatban. Ez miatt további elhúzódó konfliktust jeleznek előre, amely pusztító következményekkel jár az ukrán civilek, illetve a gazdaságok számára.

(www.shutterstock.com)

Az orosz gazdaság is nagy bajban van

Becslések szerint az ország GDP-je idén 8-15 százalékkal csökkenhet, míg az infláció elérheti a 20 százalékot. A szankciók időközben aláássák Moszkva képességét az adósságának rendezésére. Ezen felül a nemzetközi vállalatok tömeges kivonulását eredményezik a piacról, növelve az egekbe szökő munkanélküliségtől való félelmeket.

Forrás: aljazeera.com; nbcnews.com

Címlapkép: Shutterstock