Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Látványos felpattanás index szinten a Fed kamatdöntő ülése előtti napon

A ma este egyik, ha nem a legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz. Az év elejei várakozások arról szóltak, hogy márciusban a Fed akár 50 bázisponttal is megemelheti az irányadó kamatlábat. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának következtében csökkent annak a valószínűsége, hogy valóban 50 pontos kamatemelést láthatunk a Fed részéről, a piac jelenleg 25 bázispontos kamatemelést áraz.

www.shutterstock.com

Tegnap látványosan felpattantak az amerikai vezető tőzsdeindexek, több százalékos pluszba fordult a Dow Jones Ipari Átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index is. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódtak a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között. Az arany, az ezüst árfolyamában további, több százalékos visszahúzódás szemtanúi lehettünk tegnap, újra 100 dollár alatt járt az olaj árfolyama.

Így teljesítettek az amerikai vezető tőzsdeindexek kedden:

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag 599.10 pontos, 1.82 százalékos emelkedést követően 33 544.34 ponton zárta a keddi kereskedési napot. Kifejezetten jól teljesített tegnap az Apple, a Microsoft és a Walt Disney. A blue-chip index idén 7.69 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 1.79 százalékkal nőtt meg az index értéke.

S&P 500: Az S&P 500 89.34 pontos, 2.14 százalékos erősödést követően 4 262.45 ponton zárt tegnap, a benchmark index azonban továbbra is 10.57 százalékos mínuszban van 2022-ben. Az elmúlt 52 hét során pedig 7.40 százalékkal erősödött az index árfolyama. A tegnapi emelkedést a technológiai szektor vezette.

Nasdaq Composite Index: A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A tech fajsúlyos index 367.40 pontos, 2.92 százalékos emelkedést követően 12 948.62 ponton zárta a keddi kereskedési napot. A tech fajsúlyos Nasdaq Index 17.23 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 3.80 százalékkal erősödött az index értéke.

Az európai vezető tőzsdeindexek enyhe mínuszba fordultak tegnap, a magyar tőzsde hétfőn és kedden is zárva tartott az ünnepi hosszú hétvége miatt. A szerdai kereskedési nap egyelőre jól alakul, pozitívak a befektetők. Az ázsiai mutatók jelentős pluszban zártak, az európai részvényindexek is több százalékos pluszba fordultak, valamint zöldbe borultak a határidős amerikai tőzsdeindexek is. Az elkövetkező időszak mozgatórugói a Fed esetleges kamatemelése és az orosz-ukrán tárgyalásokkal kapcsolatos fejlemények lehetnek.