Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A bizonytalan piaci helyzet ellenére is kapkodtak a Bentleyk után

A nagy múltú brit luxusautógyártó, a Bentley Motors 2021-ben történelmének legjobb évét zárta. Rekordmagasan alakultak a Bentley eladási számai tavaly, az év egészére jellemző bizonytalan piaci és gazdasági helyzet ellenére, az autógyártó működési eredménye az előző rekordhoz képest közel a duplájára nőtt.

A Bentley Motors kedden közölte, hogy a működési eredménye 325 millió fonton alakult 2021-ben, amely közel a kétszerese a 2015-ben elért, korábbi rekordösszegnek. Rekordmagasan alakultak a Bentley eladási számai tavaly, a brit luxusautógyártó 2021-ben összesen 14 659 darab autót értékesített, ami 31 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A Bentley eladási számai a világ minden táján jól alakultak 2021-ben. A brit autógyártó 1328 darab modellt értékesített Nagy-Britanniában, ami 14 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Továbbra is az amerikai piac a Bentley elsődleges piaca, 2021-ben 4212 darab Bentley talált gazdára a tengerentúlon, ami új rekordot jelent. A kínai piacon szintén rekorderős évet zárt a társaság, 4033 modellt adtak el, ami éves szinten 40 százalékos növekedést jelent. Európában 2520 Bentleyt értékesítettek, ez 15 százalékos növekedést jelent.

Adrian Hallmark elnök-vezérigazgató tegnap elmondta, hogy „ezen nagyszerű eredményeket az év egészére jellemző folyamatos nehézségek, piaci és gazdasági bizonytalanságok mellet sikerült elérnünk.” Hallmark elmondása szerint a magas infláció és az orosz-ukrán konfliktus ellenére is óriási a kereslet a márka modelljei iránt, rekordszámú megrendelés érkezett be 2022 első hónapjaiban. „Egyre magasabb a kereslet a modelljeink iránt, ez mindenképpen pozitív jel a jövőre nézve.” -nyilatkozta korábban Hallmark.

A társaság kiemelkedően jó éves teljesítményéhez nagyban hozzájárult, hogy a Bentley tavaly piacra dobta több modelljének a hibrid kivitelét. A Bentayga és a Flying Spur hibrid kiviteleire a vártnál magasabban alakult a kereslet, ez is azt jelezheti, hogy a luxus szegmens is a környezetbarát „zöld” irányba mozdulhat el.

A Bentley jelenleg már 2 éve a „Beyond100” névre keresztelt stratégiája szerint működik, a 10 éves stratégia célja, hogy 2030-ra teljesen karbonsemlegessé váljon a luxus autógyártó. A 10 éves terv keretében a Bentley 2.5 milliárd fontot szánna fejlesztésekre, melynek eredményeképpen 2025 és 2030 között minden évben egy-egy teljesen új elektromos autót dobna piacra. Jelenállás szerint a Bentley az évtized végére már csak elektromos vagy hibrid hajtással szerelt modelleket kínálna.