2024 október 03

Tárgyalnak a felek, csökken az olaj ára

A megújult diplomáciai tárgyalások Oroszországgal megnyithatják az utat, hogy több civilt is evakuáljanak a háború súlytotta területekről. „Megkezdődtek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között, a két fél közötti kommunikáció nehéz, de folyamatban van,” jelentette ki az ukrán elnöki tanácsadó és tárgyaló Mykhailo Podolyak. Mindezt egy nappal azután, hogy Moszkva fokozta offenzíváját a lengyel határhoz veszélyesen közeli területek bombázásával.

(www.shutterstock.com)

Meg nem nevezett amerikai tisztviselők állítólag több hírügynökségnek elmondták, hogy Oroszország felkérte Kínát, hogy nyújtson katonai segítséget az invázió megkezdése után. A kínai külügyminisztérium nem foglalkozott közvetlenül az állítással, de azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy rosszindulatúan terjesztette a Kínáról szóló hamis híreket. A Kreml is elmondta, hogy Oroszország nem kért katonai segítséget Kínától. Hozzátette, elegendő katonai befolyással rendelkezik ahhoz, hogy Ukrajnában minden célját időben és teljes mértékben teljesítse.

Az olajpiacok visszavonulót fújtak

Az olajárak hétfőn hordónként körülbelül 5 dollárral csökkentek, mivel a befektetők reményeket fűztek Ukrajna és Oroszország diplomáciai erőfeszítéseihez a konfliktus befejezése érdekében. További negatív erőként hatott, hogy a koronavírus esetek növekedése megijesztette a piacokat. A Brent olaj 105,96 dolláron zárt, míg a WTI már 102 dollár alá esett be a kereskedelmi időszak végére. A tavalyi árához képest még mindig 40 százalékos pluszban van, azonban már jócskán eltávolodtunk a 140 dolláros rekordértéktől. Erős hatással van a kínai covid-19 esetek számának növekedése is, hiszen Kína, a világ legnagyobb kőolajimportőre és az Egyesült Államok után a második legnagyobb fogyasztója is. A diplomácia térnyerése, illetve az ellátási zavarok okozta félelem elhalványulása az árfolyamot visszaránthatja hosszú idő után újra 100 dollár alá. Ezen a héten a piaci szereplők szorosan nyomon követik az orosz olajexport alakulását. Ebben a hónapban egyelőre nem történtek zavarok az ellátásban. Az olajárak ezen a héten tovább mérséklődhetnek, mivel a befektetők megemésztették a szankciók Oroszországra gyakorolt hatását. A tűzszünet felé irányuló tárgyalások jelei további nyugalmat biztosítanak a piacokon.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/UKOIL/iwDefT9a-Big-drop-in-oil-prices/”
options= ‘iwDefT9a’]

Forrás: bbc.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock