Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Őrületes sorok álltak a magyar kutakon

A felvásárlási láz elindítója azon hír volt, mely szerint egyes kisebb kutak nem kaptak megfelelő utánpótlást, ezért be kell zárniuk. Ez a rémhír összeköthető a háború okozta pánikkal. Már eddig is rengeteg pánikot okozott, hogy az oroszok a továbbiakban meddig fogják ellátni Európát. Kedd este felröppent a híre, hogy a nagykereskedők nem szállítanak üzemanyagot. Ez miatt aztán óriási sorok alakultak ki nemcsak Mosonmagyaróváron és Győrben, de még Téten és Rajkán is. A szerdai nap folyamán Mosonudvaron is kifogyott a készlet a töltőállomáson. Kedd este a mosonmagyaróvári Orange töltőállomások jelezték, a nagykereskedő nem szállított üzemanyagot nekik a veszteségeik csökkentése érdekében. Ez azt jelenti, hogy az újabb szállítmány érkezéséig kénytelenek lesznek bezárni. A szerdai napon ez Mosonmagyaróváron felvásárlási pánikot indított el, amely láthatóan átterjedt Győrre is. „Átmeneti, lokális logisztikai fennakadásokról lehet szó,” jelezte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Szerinte a szomszédban zajló háború keltette pánik miatt alakult ki ez a felvásárlási láz, hiszen a rémhírek folyamatosan terjednek. Lényegében a tranzitforgalom emelkedése miatt a töltőállomások gyorsabban merülnek ki. Ehhez történő alkalmazkodáshoz azonban idő kell.

(www.shutterstock.com)

Magyarország gazdasága a tét

Hernádi szerint Közép-Európa üzemanyag-ellátása az orosz olaj feldolgozására lett alapozva. Így tehát a finomítás is azon kémiai tulajdonságok köré épült fel, amelyekkel az orosz olaj rendelkezik. A Mol jelenleg mindössze 25 százalékos arányban finomít nem orosz olajat, vagyis, ha az orosz szállítás kiesne az Ukrajnán átvezető Barátság olajvezetéken keresztül, akkor nem tudnák azt helyettesíteni.

(www.shutterstock.com)

A háború hatása már most is nagymértékben érintette Magyarországot. Az Amerikához hasonló szankciók bevezetése csak tovább rontaná a helyzetet. Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Facebookon közzétett videójában közölte Magyarország álláspontját. „Világossá tettem, hogy nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját,” jelentette ki a miniszterelnök. Magyarországra aránytalanul nagy gazdasági hatással lenne az amerikai szankciók követése, hiszen a gáz 85 százalékát, míg az olaj 64 százalékát az oroszoktól kapjuk.

Forrás: portfolio.hu; ujszo.com

Címlapkép: Shutterstock