Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Erősödött a magyar börze, 11 ezren zárt az OTP

Az európai vezető tőzsdeindexek vegyesen teljesítettek tegnap, a magyar tőzsde azonban kifejezetten jól teljesített kedden. A német tőzsdeindex, a DAX enyhe 0.02 százalékos mínuszban zárta a keddi kereskedési napot, a francia CAC 40 0.32 százalékos mínuszba fordult, míg az angol FTSE 100 0.07 százalékkal erősödött tegnap.

A BUX index a keddi kereskedési nap egésze során stabilan emelkedett, végül 4.09 százalékos erősödést követően 41 515.5 ponton zárta a hét második kereskedési napját a magyar tőzsdeindex. A részvénypiac forgalma 40.3 milliárd forinton alakult tegnap. A BUX index idén 18.15 százalékos mínuszban van. Erősen kezdte az évet a magyar tőzsdeindex, azonban az év elején látott 54 ezer pont fölötti szintektől egyre távolabb került a BUX az elmúlt időszakban. A BUMIX index értéke kedden 1.72 százalékkal nőtt meg, ezzel a kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 16.2 százalékos mínuszban van.

Vélhetően az elmúlt időszakban a magyar papírok közül a legnagyobb figyelmet az OTP Bank részvényei kapták. A magyar bank részvényeinek árfolyamában kifejezetten magas a volatilitás mostanság. Hétfőn közel 4 százalékos mínuszba fordult a részvény, a múlt héten pedig még 9360 forinton is jegyezték az OTP-t. Tegnap azonban látványos felpattanást láthattunk az OTP árfolyamában, 11 ezer forinton zárt a részvény. Az OTP Bank részvényei 31.0 milliárd forintos forgalom mellett 9.84 százalékos pluszba fordultak tegnap. Az OTP emelkedését elősegíthette azon hír, mely szerint a bank elnök-vezérigazgatójához köthető Sertorius Global Opportunities Fund jelentős mennyiségű OTP részvényt vásárolt. A keddi felpattanásnak vélhetően örültek a befektetők, azonban az OTP idei teljesítménye koránt sem tökéletes. Idén 33.7 százalékos mínuszban van a papír, míg 2021 november 5-ei 19 590 forintos csúcsáról közel 44 százalékot esett az OTP. A magyar bankpapírt kifejezetten súlyosan érinti az orosz-ukrán konfliktus, és a bankokkal szembeni általános bizalmatlanság.

A többi blue-chip részvény is erősödni tudott tegnap, a MOL árfolyamában 5.5 milliárd forintos forgalom mellett 1.38 százalékos felpattanást láthattunk, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei már 4.8 százalékos pluszban vannak idén.

A Magyar Telekom enyhe, 0.63 százalékos pluszban zárta a keddi kereskedési napot, ezzel a Telekom idén 2.2 százalékos mínuszban van.

A Richter az árfolyamában 2.23 százalékos erősödést figyelhettünk meg kedden, azonban Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának részvényei 2022-ben még mindig 21.3 százalékos mínuszban vannak.

Tegnap az amerikai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományba borultak, a részvénypiacokon továbbra is a félelem és a bizonytalanság uralkodik.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com