Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Ismét megsínylette a múlt hetet a Prémium kategória

Az orosz-ukrán konfliktus következtében a múlt hét során pesszimista hangulat uralkodott a világ börzéin. Az európai vezető tőzsdeindexek súlyos mínuszokba fordultak, a zuhanás a magyar tőzsdét sem kerülhette el, negatív tartományban zárta a múlt hetet szinte az összes BÉT-en jegyzett részvény.

Ismét megsínylette a múlt hetet a Prémium kategória, a BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények túlnyomó többsége gyengén teljesített, mindössze egy papír tudott emelkedést felmutatni a múlt héten.

A BUX index 3.37 százalékos esést követően 40 246.70 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX múlt heti hozama -12.06 százalékon alakult. A BUX index idén 20.65 százalékos mínuszban van. Erősen kezdte az évet a magyar tőzsdeindex, azonban az év elején látott 54 ezer pont fölötti szintektől egyre távolabb került a BUX az elmúlt időszakban.  A BUMIX index értéke pénteken 1.65 százalékkal csökkent, a hetet 8.71 százalékos mínuszban zárta az index. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 15.60 százalékos mínuszban van.

A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során összesen 20 darab társaság papírja gyengélkedett, mindössze 1 részvény tudott emelkedést felmutatni. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég enyhe, 10.12 százalékos mínuszba fordult. Hasonlóan nagy mértékű visszahúzódást láthattunk az Akko Invest (-12.70%), az Alteo Energiaszolgáltató (-7.32%), az Appeninn Vagyonkezelő Holding (-12.61%) és az AutoWallis (-5.55%) árfolyamában is.

Az ANY Biztonsági Nyomda (-1.85%), a Budapesti Ingatlan (-1.74%), a Duna House (-1.22%) és a Graphisoft (-1.89%) méréskeltebb mínuszban zárta a múlt hetet.

Negatív hozamot mutatott fel a CIG Pannónia Életbiztosító és a Masterplast is. A CIG részvények értéke 9.67 százalékkal csökkent, a Masterplast árfolyamában 10.18 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg.

Gyengén teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények is, a Magyar Telekom az OTP és a Richter is negatív tartományba fordult, egyedül a MOL tudott erősödni. A MOL részvényeinek értéke 2.11 százalékkal nőtt meg a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei már csak 0.3 százalékos mínuszban vannak idén. A Magyar Telekom 6.00 százalékos csökkenést mutatott fel a hét során, ezzel a Telekom idén 2.9 százalékos mínuszban van. Az OTP Bank árfolyamában ismét nagyon súlyos, 29.39 százalékos csökkenést figyelhettünk meg az elmúlt 5 kereskedési nap során. A magyar bankpapírt kifejezetten súlyosan érinti az orosz-ukrán konfliktus, és a bankokkal szembeni általános bizalmatlanság. Az OTP 37.3 százalékos mínuszban van idén. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában enyhe, 1.84 százalékos csökkenést figyelhettünk meg a múlt hét során, ezzel a Richter 2022-ben 20.3 százalékos mínuszban van.

Az Opus Global árfolyama is beszakadt, 18.53 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg. Gyengén teljesített a PannErgy is, az energetikai cég árfolyamában 5.69 százalékos csökkenést láthattunk. A több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező Rába árfolyama 5.68 százalékkal csökkent., a Takarék Jelzálogbank részvényeinek értéke 10.87 százalékkal csökkent a múlt hét során. A Waberer’s árfolyama 4.69 százalékkal került lentebb, a magyar szeszesital-gyártó, a Zwack enyhe 1.20 százalékos mínuszba fordult.

Az elmúlt hét nyertese tehát a MOL volt. A MOL részvényeinek értéke 2.11 százalékkal nőtt meg a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 0.3 százalékos mínuszban vannak idén, az elmúlt 1 év során pedig 16.2 százalékkal nőtt meg a MOL részvények értéke.

2022 kilencedik kereskedési hetének leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye az OTP Bank volt, az OTP árfolyama 29.39 százalékot esett az elmúlt 5 kereskedési nap során, a részvény 2022-ben 37.3 százalékos mínuszban van.

Ezen a héten is várhatóan az orosz-ukrán helyzet alakulásával kapcsolatos hírek lesznek fókuszban, az elkövetkező napok kereskedési irányát is jelentősen befolyásolhatja egy-egy friss hír.