Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Erős napot zárt a magyar börze, felpattant az OTP

Az európai vezető tőzsdeindexek több százalékos mínuszban zárták a csütörtöki kereskedési napot, a magyar tőzsde mégis kifejezetten jól teljesített tegnap. A német DAX, a francia CAC 40 és az angol FTSE 100 is gyengélkedett tegnap. A német tőzsdeindex 2.16 százalékos mínuszban zárta a csütörtöki kereskedési napot, a CAC 40 1.84 százalékos mínuszba fordult, míg az FTSE 100 2.57 százalékot esett tegnap.

A BUX index 4.19 százalékos felpattanást követően 41 651.26 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. A tegnapi felpattanás ellenére is a BUX index idén 17.88 százalékos mínuszban van. Erősen kezdte az évet a magyar tőzsdeindex, azonban az év elején látott 54 ezer pont fölötti szintektől egyre távolabb került a BUX az elmúlt időszakban. A BUMIX index értéke csütörtökön 2.60 százalékkal nőtt meg. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 14.19 százalékos mínuszban van.

Jól teljesítettek tegnap a blue-chip részvények is, a MOL, az OTP és a Richter is pozitív tartományba fordult, a Magyar Telekom negatív tartományban zárt. A MOL részvényeinek értéke 2.12 százalékkal erősödött tegnap, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei enyhe, 0.80 százalékos mínuszban vannak idén. A Magyar Telekom enyhe, 0.25 százalékos csökkenést mutatott fel a tegnapi kereskedési nap során, a Telekom idén 2.20 százalékos mínuszban van. Az OTP Bank árfolyamában az előző napok súlyos eséseit követően 8.70 százalékos felpattanást figyelhettünk meg csütörtökön. A magyar bankpapírt különösen súlyosan érintette az orosz-ukrán konfliktus, a részvény 33.70 százalékos mínuszban van idén. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában 2.90 százalékos emelkedést figyelhettünk meg, ezzel a Richter 2022-ben „már csak” 14.5 százalékos mínuszban van.

Több mint 5 százalékos pluszban zárta a csütörtöki kereskedési napot az Alteo, az AutoWallis, a Masterplast és a Waberer’s is.

Az európai vezető tőzsdeindexekhez hasonlóan tegnap az amerikai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományba borultak. A kereskedés korai szakaszában látott emelkedést ellenére negatív tartományban zárt a Dow Jones Ipari Átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index is.