Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Szakad tovább a forint, itt az új mélypont!

A tegnapi napon tovább szakadt a forint árfolyama, egy euróért volt, amikor több, mint 379 forintot kellett adni a devizapiacon. Az esés hátterében több dolog is meghúzódhat a nyilvánvalóan rossz piaci hangulat mellett. A legnagyobb kérdés most az, hogy várható-e további lépés a tegnapi szóbeli intervenció után a jegybank részéről, ugyanis már 381 forint felett is járt ma az EUR/HUF kurzus. Emiatt különösen érdekes lesz a holnapi egyhetes betéti tender is.

Rossz helyzetben a forint

A mostani, szinte már pánikszerű piaci esések értelemszerűen nyomják rá a bélyeget a sérülékeny devizákra is, mint amilyen a forint is. A befektetők ilyenkor a kisebb kockázatú, vagy menekülő termékeket részesítik előnyben, mint az arany, jelen helyzetben az olaj, vagy a svájci frank. A forint helyzete azonban 2 okból még rosszabb, mint amit az általános pesszimizmus indokolna.

Több okból is kritikus helyzetben a forint (www.shutterstock.com)

Egyrészt, ha nem is fenyegeti közvetlenül háború Magyarországot, nagyon szembeötlő lehet a befektetőknek a földrajzi közelség. Emiatt a magyar és régiós eszközök jóval inkább eladói nyomás alatt vannak, mint például az amerikai részvények, így esetleg kevésbé reális árazások is kialakulhatnak. Ehhez kapcsolódik a másik ok is; a magasabb kockázat miatt az itteni eszközökből egyfajta menekülés figyelhető meg, ezt a három legnagyobb blue chip (OTP, Mol, Richter) árfolyam-alakulásából különösen láthatjuk. Az eszközökért kapott forint átváltása pedig újból eladói nyomást helyezhet a magyar fizetőeszközre.

Lépett a jegybank – jön-e újabb beavatkozás?

Miután tegnap már közel 380-ig emelkedett ez EUR/HUF kurzus, a jegybank a szóbeli intervenció eszközét használta. Jelezte ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy képes mindent megtenni a pénzpiacok stabilitásának érdekében. Ezután egy ideig erősödött is a forint, most azonban újabb, jelentősen magasabb történelmi mélypontokat láthatunk.

Fontos talány most tehát, hogy az MNB megy-e tovább a szóbeli intervenciónál, és esetleges nyílt piaci művelettel, vagy kamatemeléssel beavatkozik-e. Utóbbira jó lehetőség lehet a holnapi nap, amikor is határozni kell az egyhetes betéti tender kamatáról, ami jelenleg az irányadó kamat Magyarországon.

https://www.portfolio.hu/deviza/20220301/megszolalt-az-mnb-a-forint-zuhanasa-utan-keszek-vagyunk-minden-eszkozt-bevetni-530123